Sport/Tennis
993908931
Tennis

Sergei Stakhovsky hekelt Nadal: ’Hoe is het eerlijk dat Oekraïners sterven?’

Sergei Stakhovsky vecht momenteel in Oekraïne.

Sergei Stakhovsky vecht momenteel in Oekraïne.

Oud-tennisprof Sergei Stakhovsky heeft via Twitter zijn ongenoegen geuit over een uitspraak van Rafael Nadal. De Spaanse nummer 4 van de wereld noemde de beslissing om Russische en Wit-Russische spelers van Wimbledon te weren „heel oneerlijk”.

Sergei Stakhovsky vecht momenteel in Oekraïne.

Sergei Stakhovsky vecht momenteel in Oekraïne.

Die beslissing kwam er na de Russische inval in Oekraïne, met de steun van Wit-Rusland. De Britse regering zou de organisatie vrijwel geen andere keuze gelaten hebben. „Maar wat kunnen deze arme mensen daar nu aan doen? Zij treffen geen schuld”, zei Nadal.

Stakhovsky, zelf Oekraïner, pakte de gravelspecialist aan op zijn uitspraken. „Nadal, zeg me alsjeblieft hoe het eerlijk is dat Oekraïense spelers niet naar huis kunnen gaan? Hoe is het eerlijk dat Oekraïense kinderen geen tennis meer kunnen spelen? Hoe is het eerlijk dat Oekraïners sterven?”, klonk het op zijn Twitter-account.

Nadal is niet de eerste tennisser die zich negatief heeft uitgelaten over de uitsluiting van Russische en Wit-Russische tennissers op Wimbledon, waardoor onder anderen de nummer twee bij de mannen, Daniil Medvedev, en tweevoudig Australian Open-kampioene Victoria Azarenka uit Wit-Rusland niet kunnen aantreden op het heilige gras. Ook Alexander Zverev (ATP 3), Novak Djokovic (ATP 1) en Andy Murray (ATP 78) bekritiseerden eerder de maatregel.

Stakhovsky was achttien jaar lang actief als professioneel tennisser. Zijn grootste triomf behaalde hij in 2013 op Wimbledon: een zege in de tweede ronde tegen Roger Federer. Hij was op een gegeven moment de nummer 31 van der wereld. In januari stopte hij met tennissen en ruilde hij zijn racket in voor een soldatenuniform om met het Oekraïense leger zijn vaderland te verdedigen.