Sport/Wielrennen

'Mollema en Kruijswijk zal ik net zo hard proberen te lossen'

Dumoulin: 'Het is veel lekkerder om aan te vallen'

Door Van onze Telesportredactie

Tom Dumoulin in de Giro van 2016.

Tom Dumoulin in de Giro van 2016.

ANP

Sinds Tom Dumoulin in 2015 tot zijn eigen verbazing bijna de Vuelta a España won, heeft hij zijn basis als wielrenner verbreed. Zo zegevierde hij vorig jaar in de berg- en tijdrit in de Tour de France. "Ook de ervaring van zes dagen in de roze trui is nu veel waard”, kijkt de kopman van Sunweb terug op zijn succesvolle debuut in de Giro d'Italia vorig jaar.

Tom Dumoulin in de Giro van 2016.

Tom Dumoulin in de Giro van 2016.

ANP

"Ik weet nu dat ik zeker niet té vroeg aan de leiding moet komen", kijkt Dumoulin vooruit naar de Giro van dit jaar. "Want het protocol rond de roze trui kost je zo’n drie uur per dag. Dat is slecht voor je herstel. Daarbij ligt als leider ook de druk bij jou. Het is veel lekkerder om aan te vallen dan om te verdedigen. Dan kun je anderen onder stress zetten.”

Welke plaats realiseerbaar is in het Giro-klassement durft Dumoulin niet te zeggen. "Dat ik mee kan doen met de betere ronderenners, daar was ik al van overtuigd. Vooral mijn goede prestatie op de zestien kilometer lange klim naar Terminillo in de Giro d’Italia heeft dat versterkt."

Tom Dumoulin

Tom Dumoulin

Raymond Kerckhoffs

"Misschien is dit wel de sterkst bezette Giro ooit. Nairo Quintana zal de topfavoriet zijn, maar denk ook maar dat de Italianen Vincenzo Nibali en Fabio Aru extra gecharmeerd zijn om in de honderdste ronde van hun land te presteren. Dat Bauke Mollema en Steven Kruijswijk ook voor het klassement gaan, zal de aandacht in Nederland alleen maar groter maken. Maar eerlijk gezegd benader ik Mollema en Kruijswijk als gewone concurrenten. Ik zal ze net zo hard proberen te lossen als anderen.”

Lees het hele interview met Tom Dumoulin in de PREMIUM-editie van Telesport.

Lees meer over

Door Van onze Telesportredactie