Sport/Autosport

Eigenaar Formule 1 stelt Ferrari gerust

Door ANP

Sergio Marchionne van Ferrari.

Sergio Marchionne van Ferrari.

AFP

Eigenaar Liberty Media van de Formule 1 heeft Ferrari gerustgesteld. Het is absoluut niet de bedoeling de koningsklasse van de autosport te veranderen in een eenheidworst.

Sergio Marchionne van Ferrari.

Sergio Marchionne van Ferrari.

AFP

"We willen niet twintig identieke auto's, we willen dat de teams de mogelijkheid blijven houden hun eigen unieke auto te ontwikkelen'', zei de nieuwe commercieel directeur Chase Carey.

Hij wilde er vooral mee zeggen dat de visie van Liberty niet afwijkt van die van Ferrari. Topman Sergio Marchionne van de Italiaanse autofabrikant sprak onlangs zijn afkeuring uit over de toekomstplannen van de Formule 1, waarin de motoren eenvoudiger, goedkoper en ook luidruchtiger moeten worden.

Ferrari ziet dat als een bedreiging van zijn bijzondere positie en Marchionne dreigde zelfs met een vertrek uit de Formule 1, de raceklasse waarin de rode bolide al sinds het eerste officiële WK-seizoen in 1950 meerijdt.

Carey lichtte toe dat de plannen vooral bedoeld zijn om de kosten te drukken in het geldverslindende circus, waarin Ferrari jaarlijks een slordige 260 miljoen euro uitgeeft. "We willen niet dat de hoeveelheid geld die een team in de Formule 1 steekt, het succes bepaalt. De teams moeten hun middelen efficiënter inzetten en alle teams moeten het gevoel krijgen dat ze kunnen strijden om de titel'', aldus de Amerikaan.

Ferrari-coureur Sebastian Vettel.

Ferrari-coureur Sebastian Vettel.

AFP

Hij benadrukte nogmaals dat Ferrari niet hoeft te vrezen dat de Formule 1 gaat lijken op de bijvoorbeeld de Nascar in de Verenigde Staten, waarin identieke auto's tegen elkaar racen. "De sport heeft het onverwachte en onbekende nodig, dus een team moet zijn eigen unieke auto kunnen bouwen.''

Lees meer over