Sport/Autosport

Jubilerende Dakarrally telt 337 voertuigen

Door Van onze Telesportredactie

Jubilerende Dakarrally telt 337 voertuigen

Jubilerende Dakarrally telt 337 voertuigen

www.dakar.com

De organisatie van de Dakar-rally heeft vandaag bekendgemaakt dat op 6 januari aanstaande in de Peruaanse hoofdstad Lima 337 voertuigen aan de start staan van de veertigste editie van ’s werelds zwaarste offroad-evenement. Of er ook 190 motoren en quads, 105 auto’s en 42 trucks de finish op 20 januari in Córdoba in Argentinië zullen halen is na 9000 kilometer, waarvan 4500 kilometer special, onwaarschijnlijk.

Jubilerende Dakarrally telt 337 voertuigen

Jubilerende Dakarrally telt 337 voertuigen

www.dakar.com

Voor de meeste deelnemers uit 54 landen is uitrijden de ultieme uitdaging, maar dat geldt niet voor de fabriekscoureurs. Dertienvoudig winnaar Stéphane Peterhansel, die dertig jaar geleden (in 1988) voor het eerst aan de start stond, gaat voor niets minder dan de zege. De Fransman krijgt vooral concurrentie van zijn Peugeot-teamgenoten en landgenoten Sébastien Loeb en Cyril Despres, maar ook met de coureur van Mini en Toyota. Voor het fabrieksteam van Toyota met de Dakar-winnaars Nasser Al-Attiyah en Giniel de Villiers komt ook Bernhard ten Brinke uit. Bij Mini keert Nani Roma terug, de Dakar-winnaar van 2014.

Bij de motoren verdedigt de Britse KTM-rijder Sam Sunderland zijn titel. Bij de trucks nemen Federico Villagra en Ton van Genugten van Team De Rooy Iveco en Martin van den Brink met zijn Mammoet Renault het op tegen de Kamaz-Russen.

Voor 78 coureurs (24% van het totaal) is de veertigste editie van de Dakar hun eerste. Vijf van deze rookies komen uit Nederland: Maikel Smits, Luc van de Huijgevoort en Edwin Straver op de motor, Henri van Steenbergen met de auto en Janus van Kasteren jr met de truck. 70 coureurs en co-piloten zijn er alle voorgaande negen edities in Zuid-Amerika bij geweest.

De deelnemers uit Europa gaan zich aanstaande donderdag en vrijdag in Le Havre inschepen voor de boottocht naar Callao, de haven van Lima.

Lees meer over