Sport/Autosport

Circuit Assen in principe geschikt voor Formule 1

Door Van onze Telesportredactie

TT-voorzitter Arjan Bos (foto uit 2016).

TT-voorzitter Arjan Bos (foto uit 2016).

De Telegraaf

Het TT-circuit in Assen is in principe geschikt voor Formule 1-races. Dat concludeert de internationale autosportfederatie FIA na computersimulaties. Op basis daarvan bleek het circuit qua lay-out en breedte van de baan te voldoen aan de veiligheidsnormen.

TT-voorzitter Arjan Bos (foto uit 2016).

TT-voorzitter Arjan Bos (foto uit 2016).

De Telegraaf

Volgens TT-voorzitter Arjan Bos zijn de bevindingen van de FIA een "positief tussentijds bericht". Over een paar maanden volgt er nog een onderzoek op en rond het circuit, dan wordt er meer duidelijk.

"Als uit de stimulaties had gebleken dat het circuit niet goed zou zijn, had het einde verhaal geweest. We willen met het oog op de motorraces het circuit ook niet te veel geweld aandoen. Maar dat is gezien dit onderzoek niet nodig."

Bos liet eerder al weten dat er in de autosportwereld en in Noord-Nederland veel animo is voor een F1- Grand Prix, in de publieke- en de private sector. "Facilitair gezien is het TT-circuit al bijna 100 procent klaar voor de Formule 1. Het hangt van de technische aspecten af", zei Bos vorige maand bij de presentatie van een haalbaarheidsstudie naar Formule 1 -races op het concurrenende circuit in Zandvoort. 

"Natuurlijk, Zandvoort is hét autosportcircuit. Ik wens ze ook alle succes toe en ik vind het bewonderenswaardig hoezeer Bernhard van Oranje (mede-eigenaar van het circuit in Zandvoort, red.) zijn nek uitsteekt. Alleen is Assen als circuit wel verder dan Zandvoort.”

Eerder al was duidelijk dat een terugkeer van de Formule 1 naar Zandvoort haalbaar is. Uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het circuit en de gemeente Zandvoort bleek dat er geen onoverkomelijke technische, organisatorische en logistieke hobbels zijn. De onzekerheid zit vooral in de financiële haalbaarheid.

Lees meer over

POPULAIRE VIDEO'S