Sport/Autosport

Ten Brinke tevreden over Dakar-dag: 'Op koers'

Bernhard Ten Brinke in zijn Toyota tijdens de Dakar-rally.

Bernhard Ten Brinke in zijn Toyota tijdens de Dakar-rally.

EPA

Bernhard ten Brinke was na afloop van de derde etappe zeer te spreken over het verloop van de dag en de zevende plaats in het dagklassement te midden van alle fabriekscoureurs.

Bernhard Ten Brinke in zijn Toyota tijdens de Dakar-rally.

Bernhard Ten Brinke in zijn Toyota tijdens de Dakar-rally.

EPA

"Ik ben heel erg tevreden over wat we vandaag hebben gepresteerd. We liggen helemaal op koers en alles verloopt volgens plan. De Toyota HiLux doet het erg goed, bovendien raken Michel (en ik steeds meer op elkaar ingespeeld. Vandaag heeft Michel echt een super job geleverd", loofde de Nederlandse topper zijn Franse navigator Michel Perin.

Ondanks twee lekke banden deed Ten Brinke goede zaken door twee plaatsen te stijgen in het klassement. Na een special stage in twee delen finishte de fabriekscoureur van Toyota Gazoo Racing South Africa op 18,07 minuten van winnaar en Toyota-teamgenoot Nasser Al-Attiyah.

De proef bestond uit twee delen. De eerste 80 km werd de route van gisteren in tegengestelde richting bedwongen. Het tweetal sneed met hun wagen als een warm mes door de boter, getuige een prachtige vierde plaats. "Het liep lekker. We gingen heel mooi door de duinen", vertelde Bernhard.

Na een neutralisatie van vier kilometer wachtte het laatste deel van de special stage: 220 km met een mix van verraderlijke duinen en paden met véél stenen. "Een aantal duinen bleken echt enorm hoog, anderen weer heel zacht. De felle zon maakte het rijden nog lastiger."

Behoudende rijstijl

Op de offroadpaden, bezaaid met stenen, trof Ten Brinke een band lek. "Aan de binnenkant zat een flinke scheur. Er zat niets anders op dan wisselen." Met ruim twee minuten vertraging dook de Toyota fabrieksequipe weer de duinen in. "We kwamen in dat laatste gedeelte zeer veel afstappen tegen die niet als gevaarlijk in het roadbook stonden aangemerkt", legt Bernhard uit. "We hebben gekozen voor een behoudende rijstijl om risico’s te minimaliseren." 

Een band die van de velg liep in de boterzachte duinen, betekende dat Bernhard en Michel weer een wiel moesten wisselen en opnieuw twee minuten tijdverlies incasseerden.

Morgen wacht een ‘rondje’  San Juan de Marcona van 444 kilometer waarvan 330 km op snelheid.

Lees meer over