Sport/Autosport

Dagzege rallycoryfee Loeb

Van Beveren profiteert van opgave Dakar-leider

Adrien van Beveren

Adrien van Beveren

AFP

De Fransman Adrien van Beveren heeft zijn bijnaam ‘kleine zandprins’ waargemaakt door niet alleen de vierde etappe van de Dakar-rally te winnen, maar ook de leiding in het algemeen klassement te nemen.

Adrien van Beveren

Adrien van Beveren

AFP

De 27-jarige Yamaha-coureur uit Hazebrouck in het noorden van Frankrijk profiteerde van het uitvallen van algemeen leider en regerend Dakar-kampioen Sam Sunderland.

‘Super Sam’ gaf er vlak voor de finish van de rondkoers rond San Juan de Marcona aan de Grote Oceaan de brui aan. Hij vertelde te veel last te hebben van een rugblessure, waardoor het voor hem geen zin had de rally te vervolgen. Daarmee verliest de karavaan een kanshebber die na de eerste drie etappes aan de leiding stond.

 Van Beveren bleef merk- en landgenoot Xavier de Soultrait voor met een marge van vijf minuten. Gisteren mist hij nog de slag door een fout in de navigatie, waardoor hij de vierde etappe als 22e moest beginnen aan de proef. Omdat er voor de vierde etappe gekozen was voor een massastart, kon Van Beveren zich optrekken aan de groep die voor hem startte en dat leverde hem uiteindelijk het voordeel in de etappe op.

De Oostenrijker Matthias Walkner klokte een derde tijd op zeven minuten achterstand van de dagwinnaar. Hij is daardoor de hoogstgeplaatste KTM-rijder in het klassement op de vierde plaats achter de Chileense Husqvarna-rijder Pablo Quintanilla en de Argentijn Kevin Benavides van Honda.

Sébastien Loeb

De Franse rallyrijder Sébastien Loeb heeft zijn eerste dagsucces binnen in de Dakar Rally. De negenvoudige wereldkampioen was de beste in de vierde etappe, een woestijnproef van 330 kilometer in Peru.

Loeb stuurde zijn Peugeot in de zware proef met een strook van meer dan 100 kilometer zandduinen 1.35 minuut eerder over de finishlijn dan de Spanjaard Carlos Sainz, eveneens bestuurder van een Peugeot. De Fransman Stéphane Peterhansel maakte het succes van Peugeot compleet door naar de derde plaats te rijden op 3.16 van Loeb.

Peterhansel, dertienvoudig winnaar van de Dakar Rally, behield de leiding in het algemeen klassement.

Lees meer over