Sport/Autosport

Gerard de Rooy ‘slechts’ winnaar bij de trucks

Gerard de Rooy

Gerard de Rooy

EPA

Gerard de Rooy gaat morgen naar Senegal waar de finish ligt van de Africa Eco Race, zoals verwacht als winnaar van het mager bezette truckklassement. De Petronas Iveco-coureur wilde echter als overall-winnaar aan het Lac Rose in Dakar worden gehuldigd, maar die ambitie kon de Brabander niet verzilveren.

Gerard de Rooy

Gerard de Rooy

EPA

De laatste etappe in Mauritanië was opnieuw een te snelle proef voor hem en zijn truck. Hij joeg de Iveco tot tegen de begrenzer, maar kon daarmee niet op tegen de auto’s en buggy’s die snelheden tot rond de 180 kilometer per uur haalden. Aan de finish van de 219 kilometer selective section noteerde hij daardoor de zesde tijd.

Wilde De Rooy nog iets doen in het klassement, dan moest het vandaag gebeuren, maar het terrein was opnieuw niet in zijn voordeel. “Er was geen mogelijkheid om tijd goed te maken”, constateerde De Rooy bij de finish. “De mix van zand en snelheid slaat nog te veel door in het voordeel van snelheid. De Africa Eco Race is een geweldige rally en ik heb het uitstekend naar mijn zin gehad met mooie, lange specials, maar het parcours is nog te veel gemaakt voor de buggy’s. Daar kan ik, begrensd op 150, niet tegenop.”

In het overall klassement kan de Fransman Mathieu Serradori met zijn buggy de overwinning nauwelijks nog ontgaan. De Rooy gaat op de vierde plaats de slotetappe in. Zijn achterstand op Serradori bedraagt 4.42.03. Voor het podium komt De Rooy 32 minuten tekort.