Sport/Autosport

Dakar: Van Genugten gaat Villagra helpen

Door Van onze Telesportredactie

Federico Villagra

Federico Villagra

EPA

De voorlaatste etappe van de Dakar-rally voert vandaag van San Juan naar Cordoba over een afstand van 907 kilometer met een special van 424 kilometer. Voor de Argentijn Federico Villagra die uit Cordoba afkomstig is, wordt het een spannende thuiswedstrijd. In de voorgaande etappe moest de Iveco-rijder van Team De Rooy de leiding in het vrachtwagenklassement weer overdragen aan de Rus Nikolaev met zijn Kamaz. Na 3425 wedstrijdkilometers bedraagt het onderlinge verschil 1 seconde!

Federico Villagra

Federico Villagra

EPA

Villagra had op een gegeven moment een riante voorsprong van 32 minuten opgebouwd op zijn rivaal Nikolaev, die met panne stond. 400 kilometer verder zou die voorsprong verdampt zijn, omdat ook Villagra tegen problemen aanliep.

“Er ging een luchtslang kapot en daardoor brandden er ook een aantal kabels door”, vertelt de Argentijn in het bivak in San Juan. “Vervolgens kregen we ook nog een lekke band.”

In de neutralisatie (een verbindingsweg van 90 kilometer tussen de twee delen van de proef) konden de monteurs van Team De Rooy Iveco in de zeer beperkte tijd die er was wel wat repareren, maar in het tweede deel ging er opnieuw iets mis.

“De laatste 35 kilometer kon ik nog maximaal 50 km/u rijden”, zegt Villagra. “Weg tijdwinst. Met één seconde en nog twee dagen te gaan, begint de Dakar eigenlijk weer opnieuw. Alles ligt open. Je ziet hoeveel er kan veranderen in een dag: van een half uur voor naar één seconde achter. Ongelooflijk. Ik weet dat het nog twee zware etappes zijn, maar we gaan alles op alles zetten.”

Villagra kan in elk geval rekenen op de steun van Ton van Genugten, die zijn derde etappewinst boekte en in het klassement weer op plaats 5 staat.

“De top 3 zal wel niet meer lukken, tenzij er iets heel geks gebeurt”, constateerde Van Genugten realistisch. “Maar Villagra naar de overwinning helpen, dat zou wel moeten kunnen. De komende twee dagen gaat er nog zat gebeuren.”