Sport/Autosport

Assen wil Formule 1 al in 2019: 'Het is nu of nooit'

Max Verstappen

Max Verstappen

ANP

Het TT-circuit in Assen zet met volle vaart in op de komst van de Formule 1 in 2019. Volgend jaar moeten 110.000 toeschouwers per dag Max Verstappen aan het werk zien in zijn Red Bull.

Max Verstappen

Max Verstappen

ANP

Ook de internationale autosportfederatie FIA wil de race-kalender op die korte termijn graag uitbreiden met een Nederlandse Grand Prix.

Charlie Whiting

Het befaamde motorcircuit in Drenthe heeft al een belangrijk steuntje in de rug gehad van race-directeur Charlie Whiting. Na zijn vier uur durende inspectie is zijn eindoordeel positief. Insiders melden dat de FIA tijdens eerdere gesprekken met ’Assen’ al heeft laten doorschemeren de kalender in 2019 graag uit te breiden.

Voor het TT-circuit lijkt dat vooralsnog geen probleem. De directie van de TT, gemeente en provincie staan achter de plannen voor de Formule 1, terwijl de aanpassingen aan het circuit de lay-out voor de MotoGP geen pijn doen.

Als er op de kalender een datum kan worden geprikt die niet te veel in de buurt zit van de MotoGP (eind juni/begin juli), bijvoorbeeld in het voorjaar, dan lijken alle seinen op groen te kunnen. De opzet voor volgend seizoen wordt in mei gemaakt.

Het TT-circuit vanuit de lucht.

Het TT-circuit vanuit de lucht.

Aerovista Luchtfotografie

Max Verstappen

„2019, het kan echt”, stelt TT-voorzitter Arjan Bos. „Het circuit is dan klaar om een Formule 1-race te houden, want de aanpassingen kunnen in de winter relatief eenvoudig worden doorgevoerd. 2020 zou ook een optie kunnen zijn, maar wat ons betreft wordt het volgend jaar al. Het fundament is gelegd.”

Dankzij Max Verstappen waren er afgelopen jaar in Oostenrijk al 12.000 fans en in Spa-Franchorchamps minimaal 80.000. „Max brengt zoveel teweeg. Als we het nu niet doen, wordt het nooit meer wat.”

Lees het hele verhaal over de mogelijke Grand Prix in Assen in de PREMIUM-editie van Telesport.

Lees meer over