Sport/Autosport

Ho-Pin Tung: ’Compleet gekkenhuis’

Ho-Pin Tung viert zijn podiumplaats.

Ho-Pin Tung viert zijn podiumplaats.

EPA

Met zijn tweede plaats algemeen scoort Nederchinees Ho-Pin Tung het beste ’Nederlandse’ resultaat in decennia. De laatste landgenoot die bij de eerste drie algemeen reed, was Peter Kox (derde in 1997). Tung zijn prestatie was bovendien goed voor een overwinning in de LMP2-klasse voor kleinere prototypen.

Ho-Pin Tung viert zijn podiumplaats.

Ho-Pin Tung viert zijn podiumplaats.

EPA

In deze zwaar bezette categorie liet Ho-Pin Tung een hele serie voormalige Formule 1-rijders zoals Bruno Senna en Nelson Piquet jr. achter zich. Vanwege zijn Chinese racelicentie was Ho-Pin Tung ook de eerste Chinees die op het podium van Le Mans stond. Acteur Jackie Chan, de eigenaar van het gelijknamige team van Tung, was niet bij de ontknoping aanwezig. Een poging om last-minute een vlucht naar Frankrijk te boeken mislukte. "Maar het gevoel van deze zege is vergelijkbaar met het winnen van een Oscar”, reageerde hij.

Tung zelf sprak van het hoogtepunt van zijn carrière. „Helemaal omdat ik heel nauw bij het team betrokken ben. Het is nu een compleet gekkenhuis. Er was vooraf gezegd dat een LMP2-auto op het podium zou kunnen komen. Het is mooi dat wij de eerste waren. Le Mans blijft de ultieme showcase. We richten ons nu ip de LMP2-titel in het World Endurance Championship. De dubbele punten van Le Mans helpen daar goed bij”, aldus Tung.

De bolide van Ho-Pin Tung

De bolide van Ho-Pin Tung

AFP

Het Racing Team Nederland van supermarktbaas Frits van Eerd, Jan Lammers en Rubens Barichello eindigde als dertiende in de LMP2-categorie en veertiende overall. Jeroen Bleekemolen begon zijn twaalfde Le Mans met lage verwachtingen en zag die ingelost.

De Riley waarmee hij in de LMP2 startte, kwam topsnelheid te kort, een serieus probleem op de lange rechten stukken van La Sarthe. Na uitstapjes naast de baan en technische problemen finishte de ploeg van Keating racing als één na laatste algemeen. Twee plaatjes hoger eindigde tot slot de nog maar 18-jarige Rik Breukers van het Arc Bratislava team.

Lees meer over