Sport/Autosport

’Amateur’ Kees Koolen wint op ’eigen’ quad

Zakelijk geslaagd dankzij Dakar-succes

Door Van onze speciale verslaggever

Kees Koolen

Kees Koolen

EPA

De Dakar-rally geldt als de zwaarste auto- en motorsportwedstrijd ter wereld, bedoeld voor de beste off-roadcoureurs ter wereld. Maar met de juiste instelling kan ook een amateur zegevieren. Dat heeft succesvol zakenman Kees Koolen inmiddels wel bewezen.

Kees Koolen

Kees Koolen

EPA

De Dakar-rally winnen is voorbehouden aan alleen de allerbeste rijders (slechts drie Nederlandse truckcoureurs kregen het ooit voor elkaar), maar ook een etappe winnen is verre van een gemakkelijke opgave. Dat de 51-jarige Kees Koolen uit Bergeijk de snelste tijd klokte op de vijfde etappe van deze editie, mag dan ook een knappe prestatie genoemd worden. Slechts eenmaal eerder slaagde een Nederlandse quadrijder erin een Dakar-dagzege te boeken. Ter vergelijking: nog nooit heeft een Nederlandse autocoureur een volwaardige etappe op zijn naam weten te schrijven.

,,Alles ging perfect en daar ben ik wel trots op. Weer een vinkje gezet, dat was dit keer de bedoeling”, glimt Koolen na zijn victorie, die in 2014 al een unieke prestatie behaalde door als eerste deelnemer ooit in alle vier de disciplines (motor, auto, quad en truck) de Dakar-rally wist te finishen.

Lees het hele artikel in www.telegraaf.nl/zondag.

Lees meer over