Sport/Darts

Van Gerwen over nominatie: 'Blijk van waardering'

Door Twan Bovée

Michael van Gerwen is in Engeland enorm geliefd bij het publiek.

Michael van Gerwen is in Engeland enorm geliefd bij het publiek.

PDC

Michael van Gerwen wordt door BBC in één adem genoemd met grootheden als Roger Federer, Tom Brady en Katie Ledecky. De Britse publieke omroep nomineerde de wereldkampioen darts voor sportpersoonlijkheid van het jaar buiten Groot-Brittannië.

Michael van Gerwen is in Engeland enorm geliefd bij het publiek.

Michael van Gerwen is in Engeland enorm geliefd bij het publiek.

PDC

Deze prijs is in de geschiedenis (sinds 1960) nog nooit door een Nederlander gewonnen.

Zijn kandidatuur heeft Van Gerwen volgens de BBC vooral te danken aan zijn wereldtitel, de titelprolongaties bij de Premier League, Masters, Grand Slam of Darts en het WK-record (gemiddelde van 114,05) in de halve finales tegen Raymond van Barneveld. De hoofdrolspeler reageert vanuit Minehead, waar hij dit weekeinde zijn titel bij de Players Championships Finals verdedigt, vol trots: "Ik voel me vereerd. Het is fantastisch om genomineerd te zijn en een mooie blijk van waardering.”

Recordhouder

Of het tot een daadwerkelijke uitverkiezing komt, is de vraag. De 28-jarige Brabander moet opboksen tegen niemand minder dan Federer, die dit jaar de Australian Open en Wimbledon won en met 19 grandslamtitels de absolute recordhouder in de tenniswereld is. Op de vraag of hij liever met Federer of Rafael Nadal wordt vergeleken, antwoordt hij: "Dat is moeilijk, ik weet het niet. Het zijn allebei grote namen. Maar als ik moet kiezen, gaat mijn voorkeur uit naar Federer.”

Tot de concurrentie voor de eretitel behoort ook Tom Brady, die in 2017 met New England Patriots de Super Bowl won, iets wat hij daarvoor viermaal eerder presteerde. Ook heeft Van Gerwen in de persoon van Ledecky een vrouwelijke opponent. Zij is in de zwemwereld een absolute grootheid. In de prijzenkast van de Amerikaanse liggen vijf gouden olympische medailles en alleen dit jaar veroverde zij al vijf wereldtitels (in totaal 14). De andere genomineerden zijn: paralympisch atlete Tatyana McFadden en hordeloopster Sally Pearson.

Geen uitnodiging

Binnenkort worden door NOC*NSF ook de genomineerden voor de sportman van het jaar in Nederland bekendgemaakt. Ondanks grootse successen in het verleden behoorde Van Gerwen in het verleden nooit tot de kanshebbers. Sterker nog, in 2015 kreeg hij niet eens een uitnodiging voor het gala. "Gelukkig krijg ik in Nederland heel veel waardering, waar ik ook blij mee ben. Maar naar mijn idee niet van NOC*NSF, anders was ik wel een keer genomineerd. Maar dat zijn hun keuzes en dat respecteer ik ook zeker.”

De ’overzeese sportpersoonlijkheid’ wordt op 17 december tijdens het BBC-sportgala bekendgemaakt. Er kan alleen in Groot-Brittannië worden gestemd.

Lees meer over