Sport/Darts

Van Gerwen straks aan de bak tegen landgenoot Kist

Wie treft wie op WK darts?

Door Twan Bovée

Michael van Gerwen en aartsrivaal Phil Taylor.

Michael van Gerwen en aartsrivaal Phil Taylor.

PDC/Lawrence Lustig

Wie wordt de 25e wereldkampioen van de PDC? Acht Nederlanders, onder wie favoriet Michael van Gerwen, strijden vanaf donderdagavond tijdens de jubileumeditie om de prestigieuze titel. Is Mighty Mike net zo machtig als bij het laatste WK? Eerste horde: landgenoot Christian Kist.

Michael van Gerwen en aartsrivaal Phil Taylor.

Michael van Gerwen en aartsrivaal Phil Taylor.

PDC/Lawrence Lustig

Vincent van der Voort krijgt een zware dobber aan Dave Chisnall, die als achtste geplaatst is voor het eindtoernooi. Raymond van Barneveld neemt het op tegen Richard North, terwijl er met Jelle Klaasen tegen Jan Dekker ook een tweede Nederlandse clash in de eerste ronde is.

Benito van de Pas gaat de strijd aan met Steve West, Jermaine Wattimena moet afrekenen met Joe Cullen.

Alle wedstrijden in de eerste ronde van het WK darts.

Alle wedstrijden in de eerste ronde van het WK darts.

Screenshot

"Hij is zeker niet op zijn niveau”, stelde titelverdediger Van Gerwen over zijn opponent Kist, die dit jaar met een slepende armblessure kampt. "Al moet ik nog steeds mijn werk doen en mijn beste spel laten zien om ook lekker in het toernooi te komen. Ik ga het ronde voor ronde bekijken.”

Er valt in Londen veel geld te verdelen. De prijzenpot is met twee miljoen euro hoger dan ooit. De dikste cheque van zo’n 450.000 euro ligt natuurlijk klaar voor de winnaar. De verdiensten zijn sowieso absurd gestegen. Waar in 1994 voor wereldkampioen Taylor 16.000 Britse ponden klaarlagen, ontving Barney in 2007 als winnaar 100.000 pond en nu schrijft de PDC een winstpremie van 400.000 pond uit.

Klapstuk op nieuwjaarsdag?

Iedereen hoopt bij het WK op nieuwjaarsdag op een absoluut klapstuk. Een droomfinale is op die dag zeker niet uitgesloten. Van Gerwen kan als absolute nummer 1 van de wereld zomaar tegenover 16-voudig wereldkampioen Taylor komen te staan. Mooier kan bijna niet. De nieuwe ster aan het firmament versus de legende die afscheid neemt. Wie zal het zeggen?

Het WK darts begint op donderdag 14 december 2017 en wordt afgesloten met de finale op maandag 1 januari 2018. Plaats van handeling is Alexandra Palace in Londen.

Lees meer over