Sport/Darts

'Cruijff heeft dat wellicht ook wel eens gedacht'

Barney 'positief jaloers' op Van Gerwen

Door Hans Ruggenberg

Michael van Gerwen juicht, Barney baalt.

Michael van Gerwen juicht, Barney baalt.

Hollandse Hoogte

Soms is er de weemoed bij Raymond van Barneveld, die vrijdag in de kwartfinale van het WK darts na een thriller met Michael van Gerwen kopje onderging. 

Michael van Gerwen juicht, Barney baalt.

Michael van Gerwen juicht, Barney baalt.

Hollandse Hoogte

Dan realiseert RVB zich dat hij de dartspionier is van Nederland. Dat hij Oranje op de mondiale kaart van deze sport heeft gezet en misschien doet het daarom wel zo’n pijn dat hij niet meer in die positie zit. Zoals elke sporter moeite heeft wanneer hij niet meer het hoge niveau haalt van toen hij in de bloei van zijn leven was. Dan kost het moeite om te zien dat Van Gerwen hem als een TGV is voorbijgesneld, al is de gunfactor ook hoog.

„Als ik zie wat voor een mooi huis hij heeft in Vlijmen, dan ben ik op een positieve manier jaloers. Ik gun hem het allerbeste, maar dan kijk je ook naar de grote veranderingen. Johan Cruijff was in de voetbalsport het uithangbord. Die heeft wellicht ook weleens gedacht dat de Marco van Bastens, Bergkampjes, Overmarsjes en de volgende generatie mede dankzij hem veel geld hebben verdiend. Aan de andere kant ben ik ook blij dat ik hier nog steeds deel van uitmaak. En volgens mij doe ik het nog steeds aardig met mijn vijftig jaar.”

„Ja, ik realiseer me dat het prijzengeld van mijn eerste WK-titel hoger (280.000 euro) was dan dat van vier van zijn vijf wereldtitels bij elkaar opgeteld”, zegt Mighty Mike, doelend op de 205.000 euro die Barney binnen harkte. Dit jaar krijgt de winnaar liefst 450.000 euro op zijn rekening bijgeschreven. „Alles is veranderd, ook het niveau is nu veel hoger. Daar moet je mee omgaan en dat is niet altijd gemakkelijk.”

 

Lees meer over