Sport/Darts

16-voudig wereldkampioen Phil Taylor van het bord gegooid in allerlaatste wedstrijd

Megastunt compleet: Debutant Cross wint WK darts

Door Van onze Telesportredactie

Rob Cross is wereldkampioen.

Rob Cross is wereldkampioen.

PDC

Rob Cross heeft voor de grootste sensatie ooit op het WK darts gezorgd. De 27-jarige debutant versloeg 16-voudig wereldkampioen Phil Taylor in de finale met liefst 7-2.

Rob Cross is wereldkampioen.

Rob Cross is wereldkampioen.

PDC

De finale was het eerste en ook meteen de laatste ontmoeting tussen Cross en Taylor, die niet eerder tegenover elkaar op het podium stonden. "Ik sta te popelen en voel me goed", liet de jongeling vooraf bij RTL 7 weten. "Phil zal goed moeten gooien, wil hij me verslaan."

Voordeeltje

En dat Cross geen onzin praatte, bleek meteen vanaf het begin van de wedstrijd. Taylor won weliswaar het 'bullen' om aan de wedstrijd te mogen beginnen, maar gunde dat voordeeltje vervolgens aan zijn opponent. Die kans greep Cross met beide handen aan. De WK-debutant straalde geen moment uit zenuwachtig te zijn en won de eerste set met 3-1.

Phil Taylor neemt afstand van het profdarten met een 7-1 nederlaag in de WK-finale.

Phil Taylor neemt afstand van het profdarten met een 7-1 nederlaag in de WK-finale.

Hollandse Hoogte

De laatste leg van de eerste set snoepte Cross van 'The Power' af, en in de tweede set (die Taylor begon), herhaalde hij dat trucje. De daarop volgende twee legs gingen met de darts mee en in de vierde leg pakte Cross via een sublieme 167-finish ook de tweede set. Een zelfde soort finish (153) leverde hem in de derde leg van de derde set een 3-0 voorsprong op.

Negendarter

Na drie verloren sets was Taylor wakker en realiseerde hij zich dat hij niet op deze wijze zijn laatste wedstrijd ooit wilde spelen. De man uit Stoke-On-Trent begon de vierde set met een 151-finish en bracht via nog eens twee gewonnen legs de stand op 3-1. In de eerste leg van de vijfde set gooide Taylor bijna een negendarter, maar miste hij de laatste pijl op dubbel 12. Cross was door de misser van Taylor ook weer bij de les, won de leg en met 3-0 uiteindelijk ook de vijfde set.

Ook in de zesde set, die Taylor mocht beginnen, was Cross niet te stoppen. De jongeling won meteen de eerste twee legs en breidde zijn voorsprong vervolgens uit naar 5-1 in sets. In de zevende set leek Taylor zich al te hebben neergelegd bij het feit dat hij zijn allerlaatste wedstrijd ooit zou gaan verliezen. 'The Power' liep na een beurt juichend terug en stak na een geslaagde 40-finish overdreven zijn armen de lucht in. Cross verblikte of verbloosde niet en nam een 6-1 voorsprong.

Phil Taylor probeert tijdens zijn grote achterstand het publiek te bespelen.

Phil Taylor probeert tijdens zijn grote achterstand het publiek te bespelen.

EPA

400.000 pond

In de achtste set richtte Taylor zich weer een beetje op en bracht zonder een leg te verliezen de achterstand terug tot 6-2. Na de break was Cross weer helemaal terug in zijn oude vorm en bepaalde de eindstand (via een fantastische 140-finish) op liefst 7-2. De eerdere bedwinger van Michael van Gerwen maakte daarmee de megastunt op dit verrassende WK compleet door als debutant de eindzege voor zich op te eisen. En ook de kassa rinkelt flink voor Cross, die als winnaar liefst 400.000 pond op zijn rekening ziet bijgeschreven.

Phil Taylor dolt op het podium met Rob Cross.

Phil Taylor dolt op het podium met Rob Cross.

Hollandse Hoogte

 

Lees meer over