Sport/Darts

'Van Gerwen kan WK 10 keer winnen'

Michael van Gerwen feliciteert Rob Cross na de halve finale.

Michael van Gerwen feliciteert Rob Cross na de halve finale.

EPA

PDC-baas Barry Hearn gunt Michael van Gerwen alles ("als hij wint, sta ik ook te klappen”), maar is ergens ook ’blij’ met het verlies van de nummer één van de wereld in de halve finale van het WK darts.

Michael van Gerwen feliciteert Rob Cross na de halve finale.

Michael van Gerwen feliciteert Rob Cross na de halve finale.

EPA

Geen enkele promotor wil een sport waarin één iemand domineert. Handenwrijvend keek Hearn dan ook naar de ’thriller’, waar MVG en Rob Cross aan de oche het scenario voor schreven.

"Je wilt geen sport waarin je het resultaat van tevoren al weet. Als er één iemand domineert, dan heb je een probleem. Ik ben daar echter niet bang voor. Michael is een uitzonderlijk talent en gaat nog heel veel winnen, maar ik denk niet dat hij het record (16 stuks) van Phil Taylor kan verbeteren. In de tijd dat Phil de beste was, was de tegenstand niet capabel genoeg. Michael heeft te maken met een andere orde, die veel sterker is. Dit zijn geen kroegdarters, maar sportmannen, die uren per dag trainen”, aldus Hearn, die ondanks de uitschakeling van Van Gerwen nog grootse dingen van hem verwacht.

"Hoeveel wereldtitels hij wél in totaal kan winnen? Hij heeft er nu twee en ik denk dat tien stuks voor hem nog steeds haalbaar is. Dat staat in deze tijd gelijk aan dertig wereldtitels.”

Want daar draait het uiteindelijk allemaal om. In veel sporten zijn alle andere toernooien een opmaat naar het wereldkampioenschap. Zeker wanneer je zoals Van Gerwen elk jaar domineert, titel na titel pakt, record na record aan barrels smijt, wil je tijdens het WK de kroon op het seizoen zetten.

Als dat dan niet lukt, kan al het andere je even gestolen worden.

Bekijk meer van