Sport/Schaatsen

Leenstra net naast het podium - Wüst stelt teleur

Ter Mors derde, Kodaira wint ook 1000 meter

Door ANP

Jorien ter Mors

Jorien ter Mors

ANP

De Japanse schaatsster Nao Kodaira heeft bij de wereldbeker in Heerenveen ook de 1000 meter gewonnen.

Jorien ter Mors

Jorien ter Mors

ANP

De 21-jarige vertrouweling van coach Johan de Wit zegevierde in een tijd van 1.13,99. Daarmee kwam ze heel dicht in de buurt van het baanrecord van de Amerikaanse Brittany Bowe, die in februari 2015 in de Friese schaatstempel op 1.13,90 uitkwam.

Kodaira won tijdens de driedaagse in Thialf ook de twee races op de 500 meter. Haar landgenote Miho Takagi pakte zondag zilver op de 1000 meter met een tijd van 1.14,45. Jorien ter Mors veroverde brons in 1.14,65. Marrit Leenstra belandde op de vierde plek met een tijd van 1.15,28.

Elfde plaats Wüst

Ireen Wüst stelde met de elfde tijd (1.16,10) opnieuw teleur. Op de 1500 meter moest de viervoudig olympisch kampioene zaterdag genoegen nemen met de vierde plaats. Lotte van Beek, zaterdag verrassend derde op de schaatsmijl, kwam door een slechte start op de 1000 meter niet verder dan de zestiende plaats.

Ter Mors bemachtigde eerder tijdens de driedaagse in Thialf zilver op de ploegachtervolging en zilver op de 1500 meter. "Ik heb hier solide gereden", zei de 27-jarige rijdster uit Twente bij de NOS. "Kodaira rijdt wel erg hard zo vroeg in het seizoen. Ik ben nog bezig om mezelf verder te verbeteren. Ik moet nog wat langer tijdens de race laag blijven zitten. Dan kan ik sneller eindigen en ben ik minder 'dood' aan de finish."

Stavanger

Ter Mors verschijnt komend weekeinde bij de tweede wereldbeker in Stavanger eveneens aan de start. De derde en vierde wereldbeker, in december in Calgary en Salt Lake City, slaat de tweevoudig olympisch kampioene over.

Lees meer over