Sport/Schaatsen

Kramer: 'Ik ben ook niet van gisteren'

Door Nick Tol

Ted-Jan Bloemen feliciteert Sven Kramer.

Ted-Jan Bloemen feliciteert Sven Kramer.

ANP

Even leek het erop dat Ted-Jan Bloemen op de tien kilometer voor een verrassing kon zorgen tegen Sven Kramer.

Ted-Jan Bloemen feliciteert Sven Kramer.

Ted-Jan Bloemen feliciteert Sven Kramer.

ANP

Met de nadruk op ’even’. Beide heren maakten er een ouderwets mooi en spannend gevecht van. Maar in de slotfase van de laatste rit toonde de kopman van Lotto-Jumbo toch weer zijn overmacht (12.50,97) en troefde hij Bloemen (12.52,64) op de valreep af.

Het strijdplan van Bloemen was als volgt: zo snel mogelijk een gat slaan en dan kijken of Kramer zó moe zou worden dat het ten koste zou gaan van zijn versnellingen. Dat pakte dus niet uit zoals gehoopt.

De wereldrecordhouder op de tien kilometer reed weliswaar heel gedurfd, maar Kramer liet zich niet van de wijs brengen en kwam gestaag steeds dichterbij. Totdat hij Bloemen op 1600 meter voor de finish voor het eerst inhaalde en er nog wat razendsnelle rondjes uitperste. Met succes. "Ted-Jan wil dat ik het gat dichtboor en dan uiteindelijk plof”, grijnsde Kramer. "Ik snap zijn tactiek, maar ik ben natuurlijk ook niet van gisteren. Daarvoor zijn we allebei te goed.”

De 31-jarige Fries liet het naar eigen zeggen op de laatste acht ronden aankomen. "En dan is het maar de vraag of je wint of niet. Maar het was een te grote gok om dat gat meteen dicht te rijden. Ik ben blij dat ik het zo heb gedaan en heb genoten van de wedstrijd.”

Lees meer over