Sport/Schaatsen

Nuis ontkurkt champagnefles nog niet

Door ANP

Kjeld Nuis.

Kjeld Nuis.

ANP

Schaatser Kjeld Nuis had na zijn vlekkeloze race op de 1000 meter, goed voor zijn eerste olympische ticket in zijn loopbaan, alle reden om een mooie fles champagne in Thialf te ontkurken. "Nee, daar wacht ik nog even mee", sprak hij na zijn fraaie wereldrecord op een laaglandbaan (1.07,64).

Kjeld Nuis.

Kjeld Nuis.

ANP

De reden lag voor de hand: zaterdag wacht bij het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) nog de afsluitende 1500 meter, de afstand waarop hij eveneens wereldkampioen is. "Hopelijk kan de fles daarna alsnog open", zei Nuis met glinsterende ogen.

De 28-jarige Zuid-Hollander rekende vorig seizoen al af met een bedenkelijke reputatie. Hij stond bekend als een stoere en snelle schaatser, die op het beslissende moment niet thuis gaf. Bij de WK afstanden op de olympische piste in Gangneung in Zuid-Korea pakte hij eindelijk WK-goud, twee keer zelfs. In Thialf veroverde hij vrijdag zijn langverwachte olympische startbewijs, zijn eerste ooit. "Zijn we ook daar klaar mee", grijnsde hij.

Druk

Nuis kwakkelde aan het begin van het seizoen wat met zijn gezondheid. Mede daardoor bleven nationaal en internationaal de overwinningen nog uit. De eerste kritiek dook alweer op: hij zou de toenemende spanning mentaal niet aankunnen. "Maar ik heb nu toch wel bewezen, dacht ik, dat ik goed met de druk kan omgaan", liet hij fijntjes weten.

"Natuurlijk was ik voor deze race best zenuwachtig, maar anderen waren dat nog veel meer. Ik heb voortdurend tegen mezelf gezegd: doe wat je moet doen en dan komt het goed. En zo gebeurde het. Ik stond stabiel bij de start en was meteen weg. Ik kwam meteen in mijn ritme en op snelheid. Het leek wel of het vanzelf ging."

 

Lees meer over