Sport/Schaatsen

Belangrijke medaillekandidaten geweerd op dopingverleden

Joeskov en Koelizjnikov mogen niet naar Spelen

Door Van onze Telesportredactie

De Rus Denis Joeskov met Koen Verweij (L).

De Rus Denis Joeskov met Koen Verweij (L).

ANP

De Russische topschaatsers Pavel Koelizjnikov en Denis Joeskov mogen komende maand niet meedoen aan de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. Volgens Alexei Kravtsov, het hoofd van de Russische schaatsbond, worden beide rijders vanwege hun dopingverleden niet toegelaten door het IOC. 

De Rus Denis Joeskov met Koen Verweij (L).

De Rus Denis Joeskov met Koen Verweij (L).

ANP

Koelizjnikov heeft twee overtredingen achter zijn naam staan. Als junior werd hij in 2012 betrapt op het gebruik van methylhexaneamine, in 2016 werd bij hem het toen verboden meldonium aangetroffen. De aanvankelijke schorsing voor dat laatste vergrijp is opgeheven, iets dat gold voor alle Russische sporters die op dat middel werden betrapt.

Joeskov testte in 2008 positief op marihuana. Hij liep daarop tegen een schorsing van twee jaar aan. Volgens zijn trainer Kosta Poltavets is hij na het uitzitten van die straf gerehabiliteerd. De schorsing zou met terugwerkende kracht zijn omgezet in een waarschuwing, nadat de Rus zijn onschuld kon aantonen.

Pavel Koelizjnikov

Pavel Koelizjnikov

ANP

Eerder werden uit de Russische schaatsploeg Olga Fatkoelina en Alexander Roemjantsjev al voor het leven geschorst voor deelneming aan de Spelen. Beiden maakten volgens de Commissie Oswald van het IOC tijdens Sotsji 2014 deel uit van het door de Russische staat gestuurde dopingprogramma.

‘Een jeugdzonde’

Joeskov, gedoodverfd olympisch kampioen op de 1500 meter, werd daarmee bestraft voor wat zijn trainer Kosta Poltavets eerder dit seizoen ‘een jeugdzonde’ noemde. De Moskoviet werd in 2007, in zijn tijd als junior, betrapt op het gebruik van marihuana. Daarop volgde een schorsing die hem tot 2011 langs de kant hield. De Internationale Schaats Unie schorste hem voor dat vergrijp aanvankelijk voor een periode van vier maanden, een conflict tussen Joeskov en de Russische schaatsbond was er debet aan dat de schaatser vier seizoenen lang geen wedstrijden mocht rijden. 

Meldonium

Ook Koelizjnikov mist de Winterspelen als gevolg van een vergrijp in zijn jeugdjaren. Tijdens de wereldkampioenschappen junioren van 2012 in het Japanse Obihiro werden bij een dopingcontrole sporen van methylhexaneamine in zijn urine aangetroffen. De ISU schorste hem daarop voor een periode van twee jaar, waardoor hij in 2014 de Olympische Spelen in Sotsji misliep.

Een maand nadat zijn schorsing afliep, werd hij Russisch kampioen sprint. Na die titelstrijd in Tsjeljabinsk kwam naar buiten dat Koelizjnikov tot de grote groep Russische atleten behoorde die zich schuldig had gemaakt aan het gebruik van meldonium. Dat product stond sinds 1 januari 2016 op de WADA-lijst van verboden stimulerende middelen. De aanvankelijke schorsing die het vergrijp hem opleverde, werd later omgezet in een waarschuwing.    

Lees meer over