Sport/Schaatsen

KPN richt pijlen op eigen schaatsploeg na de Winterspelen

Door Van onze Telesportredactie

Koen Verweij (l)  in actie tegen Sander Meijerink op de KPN NK afstanden.

Koen Verweij (l) in actie tegen Sander Meijerink op de KPN NK afstanden.

ANP

AMSTERDAM - Telecombedrijf KPN gaat na de Olympische Spelen van volgend jaar in Pyeongchang stoppen als hoofdsponsor van schaatsbond KNSB en richt nu haar pijlen op een eigen schaatsploeg. Dat principebesluit heeft men intern genomen.

Koen Verweij (l)  in actie tegen Sander Meijerink op de KPN NK afstanden.

Koen Verweij (l) in actie tegen Sander Meijerink op de KPN NK afstanden.

ANP

Het bedrijf - sinds 2010 actief in het schaatsen - wil in een nieuwe constructie de bond nog wel blijven ondersteunen. Dat moet dan gaan gebeuren met een aanzienlijk lager bedrag dan de circa vijf miljoen euro die nu jaarlijks wordt overgemaakt. Gedacht wordt aan een halvering van de bijdrage.

In het visiedocument van de KNSB (’Van podium tot podium’) werd eerder al gesproken over een commercieel model met een aantal gelijkwaardige partners. KPN hoopt meerdere grote partijen mee te krijgen om op deze manier de verantwoordelijkheid te spreiden. In die constructie passen ook de serieuze plannen van KPN om na de Winterspelen een eigen commerciële ploeg te beginnen. Daarover zijn reeds concrete gesprekken gevoerd.

Mark Versteegen, directeur sponsoring van KPN, liet gisteravond in een reactie weten nog met de KNSB in gesprek te zijn over de samenwerkingsvorm na komend seizoen. „We willen een bijdrage blijven leveren aan een gezonde toekomst van het schaatsen, het liefst met meerdere partners zoals in het Van-podium-tot-podiumverhaal. Dat heeft onze voorkeur, maar we bekijken alle opties”, aldus Versteegen, die ontkent dat het besluit onherroepelijk is.

Zwaar weer

Het vertrek van KPN als hoofdsponsor zou een serieuze tegenvaller zijn voor de schaatsbond, die al langer in zwaar weer verkeert. Ook komend jaar moet de bond fors blijven bezuinigen teneinde een faillissement af te wenden. Om die reden moet het kostenniveau voor het einde van komend seizoen al met ruim een miljoen euro omlaag, zo werd onlangs in een KNSB-rapportage gesteld. Schaatsers en teams is verzocht een eenmalige solidariteitsbijdrage te leveren, ter hoogte van zo’n vier ton.

Lees meer over