Sport/Tennis

Trotse Haase jaagt op nieuwe primeur

Door Willem Held

Robin Haase schreeuwt het uit.

Robin Haase schreeuwt het uit.

EPA

Robin Haase beleeft één van de beste seizoenen uit zijn loopbaan. Dat onderstreepte hij gisteren in Parijs door in de tweede ronde van het Mastertoernooi van Alexander Zverev te winnen: 3-6, 6-2, 6-2. Die jonge Duitser is de nummer vier van de wereldranglijst.

Robin Haase schreeuwt het uit.

Robin Haase schreeuwt het uit.

EPA

Zverev, 20 jaar oud pas maar wel winnaar van vijf ATP-toernooien in 2017, is niet de eerste hoge boom die dit seizoen door Haase werd neergehaald. De huidige nummer 43 van de wereld won eerder al van David Ferrer, Tomas Berdych, Dominic Thiem, David Goffin en Grigor Dimitrov.

Haase zelf, na het horen van deze opsomming: "Het mooie is ook dat ik al deze overwinningen op de grotere toernooien heb behaald. Daarin willen die spelers ook echt goed presteren. Ik heb niets cadeau gekregen.”

'Het lukte allemaal goed'

In zijn partij tegen het alom bejubelde toptalent Zverev was Haase aanvankelijk bepaald niet tevreden met zichzelf. "Ik had kans op 4-1 en meteen al het gevoel dat er meer in zat. Gelukkig kon ik kalm blijven en mijn spelplan goed uitvoeren in het vervolg van de wedstrijd. Daarin zaten inderdaad dropshots, want hij beweegt minder goed naar voren dan van links naar rechts. Ik wilde ook variëren met slice en zo weinig mogelijk hem twee keer dezelfde bal geven. Dat lukte allemaal goed en dat geeft vertrouwen voor de volgende wedstrijd en voor volgend jaar.”

Alexander Zverev

Alexander Zverev

EPA

De Duitse nummer vier van de wereld is de hoogst geklasseerde speler die Haase ooit in zijn loopbaan heeft verslagen. "Dat is mooi”, reageert Haase. "Maar het zou nog mooier zijn wanneer ik een keer van de nummer één van de wereld kan winnen.”

Juan Martin del Potro

Haase speelt zijn volgende wedstrijd in Parijs tegen de Argentijnse wereldtopper Juan Martin del Potro, die Joao Sousa uit Portugal kansloos liet: twee keer 6-2. Die derde ronde kan, net als het duel tegen Zverev, de laatste wedstrijd van zijn seizoen worden. Maar Haase is onmiskenbaar in vorm en kan zomaar nog een ronde overleven.

Juan Martin del Potro

Juan Martin del Potro

EPA

Eerder dit jaar haalde Haase voor het eerst de halve finales van een Mastertoernooi. In Montreal moest Roger Federer er bij de laatste vier aan te pas komen om hem te stuiten. Tegen Del Potro won Haase in het verleden nog nooit. In de voorgaande drie duels pakte hij één keer een set tegen de Toren van Tandil. Haase wil dolgraag zijn eerste zege op Del Potro boeken, en moet hopen dat de Argentijn de vermoeidheid begint te voelen na elf wedstrijden in de afgelopen twee weken.

Lees meer over