Sport/Tennis

Dimitrov sterkste in ATP Finals

Door ANP

Grigor Dimitrov

Grigor Dimitrov

EPA

De Bulgaarse tennisser Grigor Dimitrov heeft de ATP World Tour Finals op zijn naam geschreven.

Grigor Dimitrov

Grigor Dimitrov

EPA

De 26-jarige Dimitrov versloeg in de finale in de O2 Arena in Londen de Belg David Goffin met 7-5 4-6 6-3. Beiden debuteerden dit jaar op het eindejaarstoernooi voor de acht beste tennissers van het seizoen. Dimitrov maakte in Londen de hele week een ijzersterke indruk en verloor geen enkele partij. In de groepsfase had hij Goffin al met 6-0 6-2 van de baan gemept. De Belg stuntte in de halve finale door topfavoriet Roger Federer te verslaan.

In zijn tweede ontmoeting met Dimitrov bood Goffin meer tegenstand. De Bulgaar was sterker in de eerste set, maar Goffin zette dat vervolgens recht. In de beslissende derde set hadden beide spelers geregeld moeite om hun opslagbeurt te behouden. Goffin boog op 3-2, waarna Dimitrov die voorsprong vasthield en op eigen service zijn vijfde matchpoint benutte.

Revanche

De Bulgaar won dit jaar drie ATP-toernooien. Al vroeg in het jaar was hij de beste in Brisbane. Daarna versloeg hij Goffin in de finale in Sofia. De Belg revancheerde zich door in Rotterdam het onderlinge duel te winnen. Dimitrov won ook nog de masters in Cincinnati en klom door zijn prestaties in Londen naar de derde plaats op de wereldranglijst.

Goffin werd door Dimitrov uitgeschakeld in de kwartfinale van de Australian Open, maar kende een sterk najaar met toernooizeges in Tokio en Shenzhen. Hij leek na de stunt tegen Federer ook een sterke comeback te maken tegen Dimitrov, maar die gaf zijn break voorsprong in de derde set niet meer uit handen. Goffin poetste drie matchpoints op eigen service succesvol weg, maar had geen antwoord meer op de service van de Bulgaar.

Eer

Na zijn eerste zege in Londen kon Dimitrov zijn vreugde al nauwelijks onder woorden brengen. Na het winnen van de finale wist de Bulgaar het even niet meer. "Het was zo'n eer om hier te mogen spelen", zei hij. "Dit waren de beste twee weken uit mijn carrière."

Goffin keek eveneens terug op "een fantastische week". De Belg kan zich gaan opmaken voor zijn tweede finale in een week tijd. Over vijf dagen neemt België het in de finale van de Davis Cup op tegen Frankrijk.