Sport/Wielrennen

Wild profiteert van straf UCI en verovert zilver

Door ANP

Kirsten Wild wint geen brons, maar zilver in Hongkong.

Kirsten Wild wint geen brons, maar zilver in Hongkong.

Screenshot

Kirsten Wild heeft de zilveren medaille veroverd op het olympische nummer omnium bij de wereldkampioenschappen baanwielrennen in Hongkong. De 34-jarige renster uit Overijssel deed op het slotonderdeel, de puntenkoers, een vergeefse gooi naar het goud. Ze vergaarde in de tussensprints net te weinig punten om de Britse Katie Archibald van de titel af te houden.

Kirsten Wild wint geen brons, maar zilver in Hongkong.

Kirsten Wild wint geen brons, maar zilver in Hongkong.

Screenshot

Aanvankelijk kreeg Wild het brons toebedeeld door de internationale wielrenunie UCI, maar de uitslag veranderde kort na afloop in het voordeel van de Nederlandse. De Australische Amy Cure bleek een rivale te hebben gehinderd in de voorlaatste tussensprint en werd teruggezet. Wild en Cure eindigden daardoor op een gelijk aantal punten, waarna de klassering in de laatste sprint doorslaggevend werd. Daarin finishte Wild vóór Cure.

Bedreigen

Wild opende vrijdag met de derde plek op de scratch en eindigde later als vijfde in de temporace. In de afvalrace bleef ze tot de laatste ronde over met Cure, die haar op dat onderdeel nog net aftroefde. Wild begon als derde in de tussenstand aan de puntenrace met zes punten achterstand op Archibald en Cure. Ze won weliswaar één tussensprint, maar kon de Britse niet meer bedreigen.

Wild deed vorig jaar ook mee aan het omnium op de Olympische Spelen van Rio, waar ze zesde werd. Ze was in november wel de beste in de wereldbekerwedstrijd in Apeldoorn. Wild won al twee keer eerder brons op het omnium bij de WK, in 2011 en 2015. Vorig jaar pakte ze zilver op het EK. In dat jaar toonde ze haar veelzijdigheid als wielrenster door ook zilver te winnen bij de WK op de weg in Doha.

Lees meer over