Sport/Wielrennen

Dumoulin: 'Het was een shock'

Door Raymond Kerckhoffs

Tom Dumoulin schrijft in Milaan de Giro op zijn naam.

Tom Dumoulin schrijft in Milaan de Giro op zijn naam.

Raymond Kerckhoffs

Het sportjaar 2017 was voor Nederland zeker het jaar van Tom Dumoulin.

Tom Dumoulin schrijft in Milaan de Giro op zijn naam.

Tom Dumoulin schrijft in Milaan de Giro op zijn naam.

Raymond Kerckhoffs

Hij wist als eerste Nederlander de Giro d’Italia te winnen en de wereldtitel tijdrijden te veroveren. Als een komeet is hij naar de top gestegen. Zijn ontwikkeling mag spectaculair genoemd worden. Wielerverslaggever Raymond Kerckhoffs volgde hem het hele jaar op de voet en kijkt samen met Dumoulin terug op de acht belangrijkste dagen in zijn schitterende seizoen.

Moment 5 - 28 mei: Slottijdrit Giro d’Italia 

Ondanks een achterstand van 53 seconden op Nairo Quintana is Dumoulin in de 29,3 kilometer lange slottijdrit de grote favoriet voor de eindzege in de Giro d’Italia. In zijn discipline haalt hij dan ook vernietigend uit, zodat hij voor de Dom van Milaan de Trofeo Senza Fine in ontvangst kan nemen. „Ongelooflijk, echt on-ge-loof-lijk dat het is gelukt.”

Achteraf: „Eigenlijk wist ik het die ochtend al. Als ik geen pech zou hebben, dan ging ik de Giro winnen. Ik was echt zeker van mijn zaak. Ik had die nacht perfect geslapen en voelde me gewoon beresterk. Hoewel de belangen enorm groot waren, kende ik nauwelijks stress. Ik moest gewoon mijn ding doen. Ik had wel vaker met die spanning te maken gehad. De impact van die Giro-zege was enorm. Vooral omdat ik he-le-maal niet van de heldenverering ben. Het was voor mij een shock om te zien wat die Giro-zege allemaal teweegbracht.”

Lees HIER het hele artikel met alle acht de belangrijke momenten in het topjaar Tom Dumoulin.

Lees meer over