Nieuws/Tech
1013351
Tech

NSA onderschepte miljoenen sms'jes

Sms-berichten zijn volgens een document van de Amerikaanse afluisterdienst NSA „een goudmijn die kan worden uitgebuit”. De dienst blijkt in één dag wereldwijd 194 miljoen sms'jes te hebben onderschept, vooral van burgers die nergens van worden verdacht. Dat hebben The Guardian en Channel 4 News donderdag onthuld.

De Britse media baseren zich op gegevens van klokkenluider Edward Snowden, die talloze documenten heeft gekopieerd toen hij voor de NSA werkte. Het is niet geheel duidelijk of het onderscheppen van enorme hoeveelheden tekstberichten dagelijkse routine of een eenmalige actie is.

Dat de NSA op grote schaal de communicatie van burgers bespiedt, is genoegzaam bekend, maar het sms-programma met de naam Dishfire vormt een nieuw hoofdstuk in de onthullingen.

In een reactie aan The Guardian houdt de dienst het erop dat de spionage alleen gericht was tegen „gerechtvaardigde buitenlandse doelwitten”. Uit de informatie waar de krant zich op baseert, valt echter op te maken dat de dienst op zijn minst heeft geïnventariseerd wat de mogelijkheden zijn van dit soort grootschalige onderscheppingen.

Uit de 'oogst' van één dag kon de dienst bijvoorbeeld opmaken dat 1,6 miljoen mensen ergens een grens waren overgestoken. Ook wist de NSA 5 miljoen gemiste oproepen, ruim 110.000 namen en 800.000 financiële transacties te achterhalen.

Wereldwijd is het afgelopen halfjaar met verontwaardiging gereageerd op de spionagepraktijken, waar overigens ook de Britse geheime dienst GCHQ een grote rol in speelt. De Amerikaanse president Barack Obama maakt vrijdag naar verwachting maatregelen bekend die ervoor moeten zorgen dat de inlichtingendiensten zich aan de regels houden.