Nieuws/Tech
1013497
Tech

China maakt eigen mobiel besturingssysteem

De Chinese regering is bezig met de ontwikkeling van een compleet eigen mobiel besturingssysteem, waarmee het de concurrentie met Android en de iPhone aan wil gaan. China Operating System (COS) wordt gemaakt in samenwerking met het Software-Instituut van de Academie voor Wetenschappen (ISCAS) en het IT-bedrijf Shanghai Liangton.

Naast bovengenoemde bedrijven zou ook het Taiwanese HTC betrokken zijn bij de ontwikkeling en zou het hardware maken waarop de nieuwe Chinese software kan draaien. Het doel van het hele project is om de afhankelijkheid van buitenlandse software af te bouwen en zelf een systeem te maken waar technologiebedrijven in het land mee aan de gang kunnen.

Opvallend is dat COS erg veel op Android van Google lijkt. Toch zeggen de makers het systeem volledig van de grond af aan zelf gebouwd te hebben. Wel is het, net als Android, gebaseerd op Linux. Het hoofd van ISCAS beloofde tijdens een evenement op woensdag dat COS meer open is dan iOS van Apple, minder gefragmenteerd zal zijn dan Android en daarnaast betere beveiliging zal bieden dan alle concurrenten op dit moment doen.

Wanneer de eerste telefoons en tablets met COS verschijnen, is nog onbekend.