Nieuws/Tech
1013579
Tech

Toch nog malwarebescherming Windows XP

Drie jaar geleden kondigde Microsoft aan in april 2014 te stoppen met de ondersteuning van het in 2001 uitgekomen Windows XP besturingssysteem. De softwaregigant lijkt toch - tot op zekere hoogte - gezwicht voor verzoeken van gebruikers om de ondersteuningsperiode te verlengen.

In een blogpost schrijft Microsoft dat het tot juli 2015 anti-malware updates blijft leveren. Het zegt op die manier organisaties te willen helpen bij het afronden van hun overstap naar een ander systeem.

Microsoft benadrukt wel dat de overstap naar een nieuw besturingssysteem veel veiliger is. “Ons onderzoek laat zien dat de effectieviteit van anti-malware oplossingen voor besturingssystemen die niet langer meer worden ondersteund, beperkt is. Het hebben van een goedbeveiligde oplossing begint met het gebruik van moderne software en hardware ontworpen voor bescherming tegen bedreigingen van vandaag de dag.”

Critici menen dat Microsoft met het aanbieden van de veiligheidupdates XP gebruikers een vals gevoel van veiligheid geeft. Met up-to-date malware-definities, maar ongedichte lekken is een gebruiker namelijk niet volledig beveiligd.