Nieuws/Tech

Apple werkt aan augmented-realitybril

CUPERTINO - Apple wil een bril maken om augmented reality mee te bekijken. Het is de bedoeling dat de technologie in 2019 af is, zodat de headset in 2020 op de markt kan komen. Persbureau Bloomberg meldt dat woensdag op basis van bronnen binnen het bedrijf.

Apple zou zelfs aan een apart besturingssysteem werken, rOS genaamd. rOS is een afkorting van reality operating system. Het is een zus van bijvoorbeeld iOS voor iPhones en iPads en macOS voor pc's. De bril krijgt mogelijk Siri voor stembediening.

Wie een augmented-realitybril draagt, kijkt gewoon naar de echte wereld om zich heen. De bril projecteert beelden op de glazen. Daardoor lijkt het of er een laag aan de werkelijkheid wordt toegevoegd. Vandaar de naam augmented reality. Dragers sluiten zich niet af van de wereld, zoals bij virtual reality, waar ze een kastje voor hun ogen zetten. Apple-topman Tim Cook is groot fan van augmented reality.

Het geheime project wordt uitgevoerd door een afdeling die de codenaam T288 gekregen. Die medewerkers hebben onder meer de ARKit gemaakt, een feature in de nieuwste iPhones en iPads. Mensen kunnen die gebruiken om driedimensionale voorwerpen in bijvoorbeeld een woonkamer te projecteren, zodat ze alvast een nieuwe inrichting voor zich kunnen zien. Dat geeft Apple de kans om de basistechniek te testen, zodat die later in een zelfstandige bril kan worden gezet.