Nieuws/Tech
1099973
Tech

Internet uitprinten als eerbetoon Swartz

Kunstenaar Kenneth Goldsmith wil het complete internet uitprinten en tentoonstellen als eerbetoon aan de eerder dit jaar overleden internetactivist Aaron Swartz. Milieubeschermers zijn niet blij met het plan.

Goldsmith roept via de Tumblr pagina ‘Printing Out the Entire Internet’ een ieder op zoveel internetpagina’s als ze willen uit te printen – één pagina of een vrachtwagen vol – en te verzenden naar Mexico City. Hij heeft daar een galerie van 500 vierkante meter gehuurd met een hoogte van 6 meter die hij helemaal wil volhangen met uitgeprinte delen van het internet. De expositie is te zien van 26 juli tot 30 augustus dit jaar.

De website TechHive schat dat voor het uitprinten van het gehele internet meer dan 39 miljard dozen met standaard A4 printpapier nodig zijn. Het is dus niet vreemd dat milieuactivisten het kunstproject van Goldsmith niet zien zitten. De Amerikaan Justin Swanhart is op de site Change.org een petitie gestart onder de naam ‘Please Dont’t Print the Internet’. Swanhart wijst niet alleen op de verspilling van papier, maar ook op de schadelijke chemicaliën die gebruikt worden bij de productie van papier net als de plastic en inkt verspilling via ink en toner cartridges.  

De kunstenaar meent echter dat voor alle kunstuitingen materiaal nodig is. “Alle kunst is schouwspel; al het schouwspel is materiaal, en alle materialen moeten ergens vandaan komen”, zo schrijft hij op zijn blog.

Goldsmith kende Aaron Swartz niet persoonlijk maar is geraakt door zijn werk en leven. “Zoals zoveel mensen vandaag de dag, was hij bezig om informatie vrij te geven die thuishoort in het publieke domein”, aldus Goldsmith, dichter en oprichter van UbuWeb.

De 28-jarige Swartz pleegde eerder dit jaar zelfmoord, vermoedelijk na beschuldigingen van MIT dat hij in het systeem van de universiteit had ingebroken. Hij had wetenschappelijke artikelen ingezien en vrijelijk beschikbaar gemaakt op internet. Hij werd daarop aangeklaagd voor datadiefstal, een federaal misdrijf. Als hij schuldig zou worden bevonden, zou hij tot maximaal 35 jaar celstraf kunnen worden veroordeeld. Swartz droeg bij aan een vroege versie van RSS, een softwareprogramma om updates van gewenste websites te krijgen. Later speelde hij een belangrijke rol bij het tegenhouden in het Congres van een controversieel wetsvoorstel over online piraterij.