Nieuws/Tech
1168197
Tech

Techbedrijven willen af van vage patenten

Een groep technologiebedrijven, waaronder Google, Facebook en Dell, stellen dat vage patenten waarin geen concrete technieken worden omschreven een 'plaag voor de technologiesector' zijn. 

De bedrijven deden dit in een zogeheten 'amicus curiae' in een rechtszaak tussen twee financiële instellingen omtrent twee patenten. Het gaat om octrooien rond een techniek om op een online manier geld vast te zetten bij een derde partij als er een conflict is tussen twee bedrijven of personen hierom. Dat meldt CNet.

In dit amicus curiae, wat een advies is aan een rechtbank van een partij die buiten de zaak staat, zeggen de bedrijven dat de patenten in kwestie ongeldig verklaard zouden moeten worden. Ze zouden namelijk te vaag zijn en geen concrete technische gegevens bevatten. Dergelijke octrooien zouden de houders teveel macht geven omdat ze op allerlei verschillende manieren geïnterpreteerd kunnen worden.

"Het is makkelijk om te bedenken wat een computer precies zou moeten kunnen, maar het meest belangrijke deel komt daarna pas: het analyseren, bouwen en implementeren van de techniek zodat het in het dagelijks leven gebruikt kan worden. Simpel gezegd: ideeën zijn makkelijker te verkrijgen dan werkende implementaties," aldus de groep bedrijven.