Nieuws/Tech
1173090
Tech

Muzikanten niet blij met streaming diensten

Hoewel muziekstreamingdiensten als Spotify en Rhapsody langzaamaan steeds populairder worden, blijken muzikanten deze nieuwe trend niet te kunnen waarderen. Recentelijk hebben Coldplay en Tom Waits aangegeven hun nieuwe albums niet op deze diensten te willen uitbrengen.

Beide hebben geen expliciete reden gegeven voor deze weigering, maar marktanalisten stellen dat het lage royaltybedrag dat ze per gespeeld nummer krijgen, niet genoeg is. In vergelijking met de verkoop van nummers online is dat namelijk bijna niks.

Hoewel zowel de platenmaatschappijen als de streamingdiensten deze bedragen nooit officieel bekend hebben gemaakt, is het een publiek geheim dat ze niet boven de 0,06 cent per gespeeld nummer uitkomen.

Spotify zegt echter dat het bedrag per gespeeld nummer niet relevant is en stelt dat artiesten absoluut geld kunnen verdienen via de streaming dienst. "We hebben meer dan $150 miljoen aan omzet uitbetaald aan rechtenhouders (artiesten, uitgevers en platenlabels) sinds we drie jaar geleden begonnen zijn," aldus het bedrijf in een verklaring tegenover deze krant.

"Spotify is de op-één-na grootste bron van inkomsten voor labels in Europa op het gebied van digitale muziek. Artiesten kunnen veel omzet maken met onze dienst - en doen dat ook - en dit zal alleen maar groeien nu Spotify ook groeit."

"We respecteren de beslissing van artiesten die hun muziek niet op Spotify willen hebben, voor wat voor reden dan ook. We hopen echter wel dat zij van gedachten zullen veranderen omdat wij geloven dat onze dienst iets toevoegt aan de muziekindustrie."