1195793
Tech

Jurk laat gedicht horen

Jurken die een gedicht beginnen voor te lezen zodra de draagster de juiste houding aanneemt. Dat is het resultat van het project Lace Sensor Dresses van de kunstenaars Anja Hertenberger en Meg Grant. De jurken passen in de trend van draagbare technologie.

In de witte jurken zijn drukgevoelige sensoren en speakers weggewerkt. Elk gedicht roept een andere emotie op die correspondeert met het gebaar dat de drager moet maken om het gedicht te laten klinken door de kleine speakers die verstopt zitten onder haakwerk, gemaakt door Museum de Kantfabriek in het Limburgse Horst. Hoe harder de sensoren ingedrukt worden, des te luider speelt het gedicht af.

De jurken zijn vernoemd naar de vrouwen die de gedichten hebben ingesproken. Emma verhaalt over de pijn van fysiek zwaar werk. Om het gedicht af te spelen moet de draagster haar rechterarm naar haar nek brengen terwijl ze met haar linkerarm haar rechterpols vasthoudt, zodat het lijkt alsof ze haar nek masseert.

Sian dicht over herinnerd worden na de dood. Wanneer de draagster haar handen gekruist over haar borst houdt zodat ze de sensoren op haar mouwen kan indrukken, begint het gedicht af te spelen.

De jurk Pat draait om een gedicht dat gaat over controle hebben over je eigen leven door jezelf een vaardigheid aan te leren. Dit gedicht komt tot uiting wanneer de draagster haar handen op haar heupen plaatst: een krachtige zelfverzekerde houding.

Het Nederlandse haakwerk waaronder de speakers verstopt zitten is afneembaar, zodat de speakers vervangen kunnen worden, mogen ze kapot gaan.

Een video is hier te vinden.