1200101
Tech

'Google moet gebruikersdata scheiden'

De gegevens van gebruikers van Google-diensten, die de internetgigant in maart allemaal samenvoegde, moeten mogelijk weer gescheiden worden. Dat is het oordeel van de Franse privacywaakhond CNIL, zo meldt de Britse krant The Guardian.

CNIL heeft in opdracht van de Europese Comissie de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar de controversiële actie van de zoekreus. In maart van dit jaar voegde het gegevens die het had van gebruikers van verschillende diensten - zoals de zoekmachine, YouTube en Maps - samen zodat elke gebruiker één profiel heeft met alle informatie daarin opgeslagen. Samen hiermee voerde het één privacybeleid door waar alle diensten nu onder vallen.

Volgens de Franse overheidsorganisatie heeft het bedrijf hiermee de Europese wetten omtrent privacy overschreden omdat gebruikers niet zelf konden beslissen of ze hiermee akkoord gingen of niet. De kans bestaat dat het op dinsdag tijdens een persconferentie laat weten dat de veranderingen teruggedraaid moeten worden voor Europese gebruikers van de dienst.

Google stelt dat het met zijn beleidsverandering aan alle Europese privacyregels voldoet.