Nieuws/Tech
1200658
Tech

VS: Chinese telecomreuzen niet te vertrouwen

De Chinese telecombedrijven Huawei en ZTE vormen een veiligheidsrisico voor de VS en zouden van de Amerikaanse markt moeten worden uitgesloten. Dat staat in de conceptversie van een rapport dat maandag wordt gepubliceerd.

De veiligheidscommissie van het Huis van Afgevaardigden deed bijna een jaar onderzoek naar de twee grote Chinese bedrijven en concludeert dat de bedrijven mogelijk banden hebben met de Chinese overheid. De VS vrezen dat China de bedrijven zou kunnen gebruiken voor economische of militaire spionage of om cyberaanvallen uit te voeren.

„China beschikt over de middelen, mogelijkheden en motieven om telecommunicatiebedrijven in te zetten voor kwade bedoelingen”, aldus het rapport.

Computersystemen van de Amerikaanse overheid zouden daarom geen onderdelen mogen bevatten van Huawei en ZTE Corp. Ook adviseert de veiligheidscommissie dat Amerikaanse bedrijven niet mogen samenwerken met de Chinese ondernemingen en zouden de twee geen overnames mogen doen in de VS.

Huawei en ZTE ontkennen spionagepraktijken en zeggen dat ze niet worden gebruikt door de Chinese overheid. „De veiligheid en integriteit van onze producten is wereldwijd bewezen”, liet Huawei maandag in een verklaring weten in een reactie op het rapport. Voor het onderzoek van de veiligheidscommissie werden topmannen van beide bedrijven onder ede ondervraagd.

Ook de Chinese overheid kwam maandag met een kritische reactie. „We hopen dat het Amerikaanse Congres de waarheid respecteert en vooroordelen overwint om de bilaterale economische samenwerking te bevorderen en niet omgekeerd”, meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken.