Nieuws/Tech
1200660
Tech

Amerikaanse concurrenten achter onderzoek Huawei

Amerikaanse IT-bedrijven als Cisco zijn voor een deel verantwoordelijk voor het onderzoek naar de Chinese telecomgiganten Huawei en ZTE in de Verenigde Staten. Dat schrijft The Washington Post.

Het Chinese bedrijf probeert al jaren in de VS voet aan de grond te krijgen, maar wordt voornamelijk door de regering in het land tegengewerkt. Zo werd in 2010 telecombedrijf Sprint Nextel gevraagd door de minister van Handel om een overnamebod van Huawei af te wijzen.

Het bedrijf kwam de afgelopen dagen in het nieuws omdat het Amerikaanse congres een rapport publiek maakte waaruit zou blijken dat Huawei en ZTE banden hebben met het Chinese leger. Bewijs hiervoor is echter niet vrij gegeven. Bronnen van de Amerikaanse krant melden echter dat dit rapport voornamelijk is ingegeven door lobbyisten van Amerikaanse concurrenten.

Ook in andere landen, zoals Nederland, zijn vragen gesteld omtrent de betrouwbaarheid van Chinese telecombedrijven. In ons land maakt ondermeer KPN gebruik van apparaten van Huawei.