1231003
Tech

Betalen in lokale munt op Facebook

Gebruikers van Facebook kunnen binnenkort betalingen verrichten op het sociale netwerk in hun eigen munteenheid. Ook mogen applicatieontwikkelaars vanaf volgende maand abonnementen aan gebruikers slijten.

Facebook hanteert nu nog haar eigen virtuele valuta Credits. De komende maanden zal dit systeem vervangen worden door betalingen in de lokale munteenheid. De uitrol hiervan is al begonnen en aan het einde van het jaar moeten alle app- en gameontwikkelaars die virtuele voorwerpen verkopen gebruikmaken van de lokale munteenheid. Facebook zal het bestaande Credit tegoed van gebruikers automatisch omzetten in het juiste bedrag in de lokale munteenheid.

Door betalingen in de lokale munteenheid toe te staan, denkt Facebook het makkelijker te maken voor ontwikkelaars die anders gestraft worden bij het bereiken van internationale gebruikers door een systeem dat gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar. Bovendien mogen ontwikkelaars vanaf volgende maand abonnementen verkopen aan gebruikers, zodat ze een terugkerend vaste inkomstenstroom kunnen opbouwen en gebruikers op basis van een maandelijks bedrag content of een premium ervaring kunnen bieden.

Facebook neemt deze stappen in een poging om minder afhankelijk te worden van advertentie-inkomsten. Abonnementen bieden bovendien ook Facebook een vaste inkomstenstroom, omdat ontwikkelaars 30 procent van hun inkomsten moeten afdragen aan het sociale netwerk.

Facebook maakte eerder bekend dat vorig jaar 15 miljoen gebruikers virtuele goederen op de site hadden gekocht via zijn betalingsdienst. In het eerste kwartaal van dit jaar zag Facebook de inkomsten van zijn Payments dienst en andere vergoedingen stijgen met 98 procent tot $186 miljoen, terwijl de advertentie-inkomsten slechts met 37 procent stegen tot $872 miljoen.