Nieuws/Tech
1238431
Tech

EU maant Google voor oplossingen

Internetbedrijf Google moet een pakket van oplossingen verzinnen om mogelijk misbruik van zijn machtspositie op het internet te verbeteren. Europees commissaris Joaquín Almunia (Mededinging) maakte maandag bekend dat het dagelijks bestuur van de Europese Unie Google „een aantal weken” de tijd geeft om met oplossingen te komen.

Als Google met remedies komt, dan is de EU bereid tot onderhandelen, zei Almunia. Dit verkleint de kans een boete opgelegd te krijgen. Komt Google echter niet met oplossingen die de commissie tevreden stellen, dan zal het onderzoek worden doorgezet.

„We zijn het niet eens met de conclusies, maar we zijn bereid te praten over welke zorgen er zijn”, aldus Google in een eerste reactie. Het bedrijf moet zich nog buigen over de argumenten van de commissie, maar wijst erop dat de concurrentie op het internet, en dus ook voor Google, dramatisch verhoogd is in de laatste twee jaar sinds de EU het onderzoek is begonnen.

De EU heeft meerdere concurrentie-onderzoeken lopen naar mogelijk machtsmisbruik van Google na klachten. Google gebruikt onder meer surfgedrag om gerichte advertenties te laten zien op andere websites. De EU heeft hier zorgen over. Almunia heeft Google een lijst van vier belangrijke punten van zorg gestuurd, waar het bedrijf binnen een paar weken oplossingen voor moet aanreiken.

Almunia is ook niet blij dat Google inhoud van concurrenten kopieert en gebruikt in zijn eigen zoekmachines, zonder verwijzing of toestemming. Met name websites van restaurants en reisorganisaties zijn hier de dupe van, aldus de commissie. De contracten die Google sluit met adverteerders zijn ook een punt van zorg.

Almunia zei dat hij hoopt dat Google de handschoen oppakt en snel met remedies komt. Volgens de Europees commissaris heeft deze snel-bewegende markt er voordeel bij als er snel oplossingen komen.

Het EU-onderzoek naar het besturingssysteen Android van Google loopt nog, aldus Almunia.