Nieuws/Tech

Xbox One X

Column: Supersnel en haarscherp gamen

Door Toke Beerens

De Xbox One X (links) en het goedkopere model, de Xbox One S.

De Xbox One X (links) en het goedkopere model, de Xbox One S.

Sony en Microsoft stellen een hele nieuwe spelcomputer nog even uit. In navolging van Apple brengen ze een verbeterd model in de winkels. Nu is daar de Xbox One X.

De Xbox One X (links) en het goedkopere model, de Xbox One S.

De Xbox One X (links) en het goedkopere model, de Xbox One S.

Als je een fervente gamer vraagt waaraan hij behoefte heeft, dan krijg je steevast als antwoord: een snelle spelcomputer, veel schijfruimte en haarscherpe beelden. Vorig jaar rond deze tijd kwam Sony met zijn snelste console: de PlayStation 4 Pro. Daar doet Microsoft deze maand een flinke schep bovenop met de Xbox One X, naar eigen zeggen de krachtigste spelcomputer ooit.

Ik zal je niet met de specificaties om de oren slaan, maar momenteel steekt Microsoft qua snelheid inderdaad boven de concurrentie uit. De 1TB-schrijfruimte voor de console is weer wat weinig als je bedenkt dat games tegenwoordig vaak digitaal worden gekocht en updates vaak vele gigabites groot zijn. Gelukkig kun je gemakkelijk een externe harde schijf aansluiten.

Met de Xbox One X richt Microsoft zich volledig op 4K. Televisies met deze resolutie zorgen ervoor dat je haarscherp games kunt spelen en films kunt kijken. Voor de Xbox One X hebben meer dan 70 titels een gratis update gekregen om optimaal gebruik van deze resolutie te maken: van Assassin’s creed origins tot FIFA 18. Daarnaast streamen Netflix en YouTube in 4K en heeft de Xbox One X, in tegenstelling tot de PlayStation 4 Pro, een 4K Blu-ray speler.

Heb je dan een 4K-televisie voor de Xbox One X nodig? Nee. Ook op je hd-tv zal de beeldkwaliteit beter zijn dan met de ’gewone’ Xbox One, maar je haalt natuurlijk niet alles uit de console.