1304284
Tech

Tijdens genieten van zonnetje

Bankje laadt mobieltje op

ZOETERMEER - Wie in Zoetermeer even op een zitbankje van het zonnetje wil genieten of uit wil rusten, kan daar voortaan gelijk de smartphone laten opladen. Voor zover bekend heeft de stad de landelijke primeur met bankjes op straat met usb-aansluiting.

Het idee komt van Zoetermeerder Rick van Dijk. Hij deed eind vorig jaar mee aan een wedstrijd om mee te denken over innovaties in de openbare ruimte in zijn stad. „Mobieltjes vreten energie. Geregeld overkomt het mij dat mijn smartphone leeg is. Wat is er dan mooier om ergens even te zitten en je telefoon op te laten laden."

Van Dijk die in het dagelijks leven innovatieve mediabedrijven probeert te verbinden met traditionele branchegenoten reageert verrast dat zijn innovatie is overgenomen door de gemeente. „De wethouder was gelijk enthousiast toen ik over mijn idee begon. Hij speelde toen al met het idee de bankjes met usb neer te zetten op het Stadhuisplein dat op de schop gaat.”

Het eerste bankje is afgelopen week neergezet bij halte Centrum-West, een laadpaal voor mobieltjes en tablets is te vinden bij de Noord Aa. De stroom wordt opgewekt via zonnecollectoren die op de bankjes en palen zitten.

„De bankjes zijn een prachtig voorbeeld van zichtbare vernieuwing in de stad", aldus VVD-wethouder Marc Rosier van Stedelijke Ontwikkeling. „Gemak en innovatie gaan samen. En dat dankzij een slimme tip van een bewoner.”

Zoetermeer wil met de oplaadpunten ontdekken hoe en op welke manier hiermee wordt omgegaan op straat. Na een proefperiode wordt gekeken of er meer oplaadpunten in Zoetermeer komen. Die zijn overigens alleen overdag te gebruiken.