Nieuws/Tech

Gazelle blokkeert smartphone op fiets

1 / 2

Dieren - Gazelle werkt aan de allereerste fiets die WhatsAppen en bellen tijdens het rijden onmogelijk maakt. De SafeDrivePod blokkeert de smartphone wanneer er harder gefietst wordt dan 10 kilometer per uur. Met deze innovatie wil Gazelle de verkeersveiligheid een impuls geven.

1 / 2

“De fiets met SafeDrivePod werkt heel simpel: het ingebouwde systeem maakt via bluetooth verbinding met de app op de telefoon. Als fietsers opstappen en minstens 10 kilometer per uur rijden, schakelt de smartphone automatisch uit. Fietsers kunnen in dat geval niet meer afgeleid raken. Ze richten zich volledig op het verkeer”, zegt woordvoerder Ferdi Ertekin van Koninklijke Gazelle.

“Uit onderzoek blijkt dat verkeer de grootste bezorgdheid is van ouders. Met deze fiets liggen zij niet meer wakker. Het systeem valt niet te omzeilen zonder medeweten van ouders”, zegt Paul Hendriks van SafeDrivePod. Het apparaat is niet louter een repressief middel. “We moeten ons bewust worden dat smartphonegebruik in het verkeer niet normaal is. Met de SafeDrivePod versnellen we deze beweging.”