Nieuws/Tech

Gamescom 2017 – Dag 1

Grote namen in trek bij Gamescom

Door Toke Beerens en Jeroen Bos

Need for Speed Payback
1 / 4

Need for Speed Payback

De grootste gamebeurs ter wereld gaat vandaag weer van start in Keulen. Ook vanuit Nederland reizen gamers massaal naar de Duitse domstad om Gamescom te bezoeken. De Telegraaf is aanwezig om verslag te doen van de nieuwste titels die we de komende tijd mogen verwachten.

Need for Speed Payback
1 / 4

Need for Speed Payback

Electronic Arts

Electronic Arts zet hard in op stoere mannengames op het consumentengedeelte van de beurs. Zo is er de nieuwe Need for Speed Payback te spelen. Het testosteron spat haast van het scherm af met deze achtervolgingsracer in de stijl van de Fast and Furious films. In Battlefield 1 staat de Eerste Wereldoorlog centraal. Vooral de uitbreiding 'In the name of the Tsar' maakt indruk met de oosterse frontlinie. De nieuwe FIFA 18 ziet er dankzij de Frostbite engine bijzonder realistisch uit.

En dan is er nog Star Wars Battlefront II. Het Pandemic team achter deze titel zegt goed geluisterd te hebben naar de wens van fans om de ruimtegevechten echt body te geven. Waar deze in het eerste deel een beetje knullig en geforceerd aandeden, moeten ze in dit tweede deel een volwaardig onderdeel van de game gaan vormen. De demo die zich afspeelt boven de planeet Fondor smaakt in ieder geval naar meer.

Achter de schermen was er voor de pers ook de mogelijkheid om de nieuwe aangekondigde uitbreiding Honden en Katten voor De Sims 4 te spelen op de pc. Hoeveel rassen er in de game zitten, kon men ons niet zeggen maar de kans is groot dat jouw favoriet erin zit. De huisdieren ontbreken helaas in de consoleversie van de populaire game, al wordt niet uitgesloten dat de honden en katten op een later moment als downloadbare content zullen verschijnen. In de tussentijd is er meer dan genoeg te doen op de PlayStation 4 of Xbox One. Praktisch alle functionaliteiten uit de pc-game zijn ook hier gewoon te vinden. Beide verschijnen op 17 november. De mobiele versie van De Sims komt ook later dit jaar uit.

Een andere game die moeilijk past in het stoere mannenprofiel was Fe. Deze sprookjesachtige game van de Zweedse ontwikkelaar Zoink! laat spelers begin 2018 in alle rust zelf het duistere bos verkennen. Onderweg komt de vosachtige Fe dieren tegen waarmee hij door te zingen een band vormt en uiteindelijk hun taal leert. Dat komt goed van pas in zijn strijd tegen de Silent Ones die slechte bedoelingen hebben met de bosbewoners.

Microsoft

Microsoft wil je dit najaar verleiden tot de aanschaf van Xbox One X. Op de Gamescom benadrukken ze vooral de kracht van het apparaat en de haarscherpe beelden die het kan produceren. Ze maken indruk in hun Dolby Atmos theater, maar laten we eerlijk zijn. De gemiddelde gamer zal geen Atmos surroundsysteem in huis aanleggen. Desalniettemin is dit de ultieme versie van de Xbox. De games dan. Crackdown 3 stelt niet teleur. Een heerlijke over-the-top shooter waarin je als opgepompte superagent met vergaande bevoegdheden tekeer mag gaan in een futuristische, urban omgeving. Het ietwat ondergewaardeerde Halo Wars krijgt een opvolger, die de strateeg in je aanboort. Even strategisch en bovendien nostalgisch is Age of Empires Definitive Edition. Voor wie zich de originele versie uit 1997 nog kan herinneren een feest van herkenning. Ook van Age of Empires II en Age of Empires III zullen 4K versies gaan verschijnen. Tot slot is Age of Empires IV aangekondigd, maar uit de trailer valt nog weinig op te maken. Wel heeft het er alle schijn van dat deze titel zich over meerdere tijdperken afspeelt.

Naast het geweld van Crackdown 3 steekt Lucky een beetje raar af met zijn game. Super Lucky's Tale is namelijk een "ouderwetse", kleurrijke platformgame vol charme. De vos doet met zijn staartaanvallen erg denken aan Tails, het maatje van Sonic, maar dat doet niet af aan de gameplay. Er zijn de nodige puzzels om op te lossen, vleesetende bloemen en boze bijen die aanvallen en schatten die Lucky onder de grond moet vinden. Leuk voor jong en oud!

Bandai Namco

De bijzondere samenwerking tussen gamestudio Level-5 en animatiestudio Ghibli zorgde in 2010 voor de unieke videogame Ni No Kuni. Deze op en top Japanse game wist ook in het Westen een publiek aan te boren. Gelukkig kan de Europese fanbase zich opmaken voor het vervolg, getiteld Revenant Kingdom, welke op 19 januari 2018 zal verschijnen. Naast de aansprekelijke cell shaded stijl bevat het vervolg een nieuwe spelmodus, welke op Gamescom bekend werd gemaakt. In de Skirmish modus stuur je een legertje aan. Je moet deze tactisch inzetten tijdens realtime battles op een 3D slagveld. Het is echt heel wat anders dan de turn based role playing modus, die we van het origineel kennen. Voeg daar de al eerder aangekondigde Kingdom Builder modus aan toe, en we hebben een ratjetoe aan spelstijlen, die hopelijk mooi samenkomen in de uiteindelijke game. We hebben er vertrouwen in dat dat lukt, maar voor een finaal oordeel zullen we toch echt tot begin volgend jaar moeten wachten.

Nintendo

Nintendo bouwt dit jaar momentum op. Het bedrijf beheerst nog altijd de mobiele markt met de verschillende Nintendo 2DS en 3D versies, maar maakte in 2017 een sterke comeback in de homeconsole markt. De Switch is haast niet aan te leveren. Eerder dit jaar zorgde Zelda: Breath of the Wild voor verkoopsuccessen en later dit jaar zal Super Mario Odyssey ongetwijfeld de kassa doen rinkelen. Over deze langverwachte titel hebben we al eerder geschreven. Een andere grote Mario titel is de samenwerking met gamesuitgever Ubisoft, getiteld Mario + Rabbids Kingdom Battle. Deze wordt groots gepromoot op Gamescom. Binnenkort kun je ons oordeel daarover verwachten. Verrassend is het aankomende The Elder Scrolls V: Skyrim. Een gametitel die je niet 1,2,3 zou verwachten op een Nintendo-console, maar daarom niet minder gewenst. We hebben de game vluchtig kunnen testen met de Switch controls en dat was helemaal zo verkeerd nog niet. Een gametitel die wel weer helemaal des Nintendo is, is Fire Emblem Warriors. Een crossover tussen de universums van Dynasty Warriors en Fire Emblem. Vooralsnog komt de game een beetje over als een hersenloze button basher, maar we werden bezworen dat de uiteindelijke versie tactische elementen zal bevatten, zoals fans die van de Fire Emblem-serie gewend zijn. We wachten af.

Morgen zullen we de knallers Assassin's Creed Origins en Middle-earth: Shadow of War bespreken en het op Gamescom aangekondigde Anno 1800 aanstippen. Houd telegraaf.nl/games in de gaten voor meer nieuws vanuit Keulen.