1431908
Tech

Review: Sony UBP-X800 4K Blu-ray speler

De UBP-X800 is Sony’s eerste 4K Blu-ray speler. Waar we nu naar beelden kijken in 1080p (HD) is 4K, met zijn vier keer hogere beeldkwaliteit, de volgende stap op de technologische markt. Je kunt de grassprietjes tijdens een voetbalwedstrijd bijna tellen. Overigens hangt daar wel een flink prijskaartje aan.

Wat is het?

Om content in 4K te bekijken heb je wel een bijbehorende televisie en Blu-ray speler nodig. Daarom verwelkomen wij met open armen de Sony UBP-X800. De speler is met zijn zwarte kleur een accessoire dat zich makkelijk aan elk interieur kan lenen. Over accessoires gesproken, er wordt een kleine afstandsbediening meegeleverd, die rekening houdt met de filmliefhebber. Met één druk op de speciale Netflix knop start je de streamingdienst op en zijn series te bewonderen in de hoogste kwaliteit.

Een merkwaardig gemis van de speler is een displayscherm op het frontpaneel. In de meeste gevallen bevat een Blu-ray speler een displayscherm, zodat je vanaf het comfort van je bank precies kunt zien hoelang een film bezig is of bij welk nummer je bent (in het geval dat je een CD beluistert). De keuze om geen display te vertonen aan de voorkant zal niet voor iedereen overkomen als een hindernis, maar waarom een display achterwege is gelaten blijft een raadsel.

Is het wat?

Het gemis van een displayscherm wordt goedgemaakt met de grote hoeveelheid aan opties. De Sony UBP-X800 heeft namelijk meer in huis dan alleen 4K ondersteuning. Met de vluchtigheid van Usain Bolt scroll je door de grote hoeveelheid apps heen en na elke bocht kom je weer een nieuwe functie tegen. Heb je een Android telefoon? Pak die er meteen bij en gebruik deze in combinatie met de Blu-ray speler door middel van Screen Mirroring. Deze functie zorgt ervoor dat je foto’s, video’s of andere content van je smartphone op eenvoudige wijze kan projecteren naar de beeldbuis.

Er vliegen een hoop technische termen in het rond wat betreft 4K. Hier voegen wij er nog één aan toe, namelijk HDR (High Dynamic Range). Ondanks dat 4K een hogere beeldkwaliteit oplevert is de kracht van HDR niet te onderschatten. Dit woord met drie letters lijkt onschuldig, maar weet op het gebied van kracht een K.O. te slaan. Met behulp van HDR wordt het contrast tussen zwart en wit groter en het kleurenspectrum uitgebreid. Bereid je voor om te zwemmen in een zee vol verschillende kleuren. Als een regenboog die je beeldscherm overneemt.

Na de 4K editie van Planet Earth II gezien te hebben op de Sony UBP-X800 zullen deze beelden je achtervolgen in je dromen. Hoe prachtig de natuur tot recht komt dankzij de realistische kleuren is betoverend. Altijd getwijfeld om de overstap te maken naar 4K? De gouden combinatie van de nieuwe Sony 4K Blu-ray speler en Planet Earth II weten je zeker over te halen.

Plus-en minpunten

+ Meteen gereed voor gebruik

+ Bekijk Netflix en YouTube in 4K

+ HDR-ondersteuning voor optimaal kleurenspectrum

+ Brede optie aan Apps en functies

- Geen display op het frontpaneel

Conclusie

De eerste 4K Blu-ray speler van Sony is een blijvertje. Dankzij het Plug & Play systeem kun je rechtstreeks aan de slag met het absorberen van de hoogste beeldkwaliteit. De toevoeging van HDR laat je beelden en kleuren zien die Oscar-waardig genoemd mogen worden.

Het gemis van een displayscherm is opvallend, maar dit neemt niets weg van de kwaliteit die de UBP-X800 op je beeldscherm weet te toveren. Met de komst van 4K kijk je niet alleen film, maar word je er zelf onderdeel van. Heb je nooit eerder de drang gehad om uren naar je beeldscherm te staren? Nu wel, dankzij de kracht van Ultra High Definition. Al moet je er met €289 flink wat geld aan uitgeven en is de vraag of ieders oog vier keer meer ziet.

Deze review is in samenwerking met XGN.nl.