1445654
Tech

Column: Bladeren door videogames

Een mooi koffietafelboek mag anno 2017 niet ontbreken in je inrichting. Zulke boeken gaan vaak over architectuur of kunst, maar ze zijn er ook over videogames.

Ik heb een zwak voor koffietafelboeken, al staan ze bij mij gewoon in de boekenkast. Vooral van de Duitse uitgever Taschen. Ik snuffel er graag tijdens hun uitverkoop in Amsterdam. Vaak sjouw ik meerdere tassen vol boeken naar huis.

Mooie plaatjesboeken over videogames ontbraken tot nog toe in mijn collectie vanwege een karig aanbod. Daarin is verandering gekomen dankzij Cook & Becker. Deze Utrechtse kunstgalerie is in Nederland niet zo bekend, maar in het buitenland ligt dit heel anders. Vrijwel alle bestellingen via de website gaan naar Amerika, Azië en Groot-Brittannië.

Dat Cook & Becker enkele jaren geleden met kunstboeken startte, is mede te danken aan de goede samenwerking met de Amsterdamse ontwikkelaar Guerrilla Games. In 2015 verscheen namelijk een boek over het 15-jarig bestaan van de gamefranchise Killzone. Inmiddels heeft de kunstgalerie zo’n goede reputatie opgebouwd dat grote gamesuitgevers als Sega en Square Enix aan de deur kloppen.

Het resultaat zijn twee mooie koffietafelboeken over het jubileum van de klassieke gameheld Sonic (Sonic the hedgehog 25th anniversary art book) en over Final fantasy XV (The art and design of Final fantasy XV). De standaardversies van beide boeken zijn relatief zacht geprijsd (€45), maar je kunt je ook uitleven met de duurdere speciale edities.

Mocht Cook & Becker inspiratie nodig hebben, ik heb nog wel een wensenlijstje van prachtige games die zo’n boek verdienen!