Nieuws/Tech

Column: Offline dagje aanrader

Door Toke Beerens

76218128 - business concept

76218128 - business concept

Na 24 uur zet ik mijn smartphone weer aan. Ik blijk 40 mailtjes en 26 WhatsApp-berichtjes te hebben gemist. Maar héb ik eigenlijk wel wat gemist?

76218128 - business concept

76218128 - business concept

De smartphone is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Chatten, sociale media, spelletjes, surfen. Vervelen doen we ons niet meer. Elk verloren moment staren we naar dat schermpje.

Vaak hoor ik mensen klagen dat ze niet meer toekomen aan een boek lezen of een andere hobby. Terwijl ze erg veel tijd online doorbrengen. Is die tijd niet nuttiger te besteden? Als experiment besluit ik in december één dag volledig offline te gaan.

Om klokslag 12 uur zet ik mijn smartphone en laptop uit en leg ze aan de kant. Bang om me te vervelen ben ik niet, want ik heb allerlei plannen. Om de dag extra invulling te geven, ga ik aan de slag met de opdrachten van 1dagoffline.nl. Zo denk ik na over mijn droombaan, de landen die ik nog wil bezoeken en schrijf ik een dankbriefje. Een mooi moment om stil te staan bij wat ik in 2018 wil bereiken.

Maar hoe is dat nou, een dag offline? Eerlijk gezegd heb ik sociale media niet gemist. Het was vooral vervelend dat ik geen antwoorden kon vinden op ’prangende’ vragen over films en treintijden. Op die momenten miste ik mijn smartphone. Maar verder was mijn dag vooral lekker rustig en kan ik zeker aanraden om een dag offline te gaan.

Wellicht denk je: ik ben helemaal niet verslaafd aan mijn telefoon. Installeer dan eens de app Moment (iOS) of QualityTime (Android) en zie hoe vaak je gekluisterd aan het schermpje bent...