Nieuws/Tech

Twitch koopt uitzendrechten Overwatch

SAN FRANCISCO - Het streaming-platform Twitch, waar mensen filmpjes kunnen zien van anderen die gamen, heeft de uitzendrechten van de shootergame Overwatch gekocht. Er komt een speciale competitie, de Overwatch League, en alle duels in de komende twee jaar zijn te zien op Twitch. Het platform betaalt daar volgens onbevestigde berichten maar liefst 90 miljoen dollar voor, omgerekend 75 miljoen euro.

In Overwatch nemen twee teams van elk zes spelers het tegen elkaar op. Teamgenoten moeten samenwerken om doelen te bereiken. Het spel heeft ongeveer 35 miljoen spelers wereldwijd.

De competitie bestaat uit twaalf teams. Die hebben typisch Amerikaanse teamnamen: San Francisco Shock, Los Angeles Valiant, Shanghai Dragons, Los Angeles Gladiators, Dallas Fuel, Seoul Dynasty, London Spitfire, Florida Mayhem, Philadelphia Fusion, Houston Outlaws, Boston Uprising en New York Excelsior. Alle wedstrijden worden echter in Los Angeles gespeeld. De eerste wedstrijd is in de nacht van woensdag op donderdag Nederlandse tijd. Dan is het avond in de Verenigde Staten en ochtend in Azië, de belangrijkste game-markten. De uitzendingen zijn in het Engels, Frans en Koreaans. In juli is de finale en wordt bekend wie de eerste kampioen is.

De competitie en de streams moeten helpen om meer mensen te interesseren voor eSports. Met de competitie is veel geld gemoeid. De twaalf teams hebben naar verluidt elk 20 miljoen dollar betaald om mee te mogen doen, omgerekend bijna 17 miljoen euro. De teams kunnen dat betalen doordat ze rijke beschermheren hebben. Zo worden de Los Angeles Gladiators gesteund door de broers Kroenke, die ook basketbalclub Denver Nuggets en voetbalclub Arsenal bezitten.