1566837
Tech

Column: Slaap, kindje, slaap

Philips SmartSleep

Philips SmartSleep

Slapen was een belangrijk thema op de technologiebeurs CES in Las Vegas. Van bedden die je in slaap wiegen tot futuristische slaapmaskers. Nederland draagt z’n steentje bij.

Philips SmartSleep

Philips SmartSleep

Philips werkt aan de slaapgadget SmartSleep. De doelgroep is nu eens niet mensen met slaapproblemen, maar diegenen die zeven uur per nacht niet halen. Iets wat nachtbrakers zoals ik bekend zal voorkomen. Terwijl anderen rond tien, elf uur ’s avonds onder de wol kruipen, kom ik juist tot leven. Zodat het vaak middernacht of later wordt, terwijl de wekker alweer vroeg gaat.

SmartSleep moet de kwaliteit van de slaap verbeteren. De hoofdband en de bijbehorende app analyseren je slaap en meet wanneer de tragegolfslaap wordt bereikt. Deze fase is heel belangrijk omdat het brein zich dan als het ware reset. Om die tragegolfslaap te verbeteren, worden via sensoren achter de oren niet-hoorbare tonen afgespeeld die deze golven versterken. Hierdoor word je alerter en krijg je meer energie als je wakker wordt. In de app kunnen gebruikers zien wat extra slaap aan hun leven zou toevoegen. De Verenigde Staten krijgen straks de primeur van SmartSleep dat er voor $399 (ongeveer €300) verschijnt. Ik ben erg benieuwd of het daadwerkelijk werkt.

Voor mensen die juist moeite hebben om in slaap te komen en te blijven, heeft expert dr. Els van der Helm de app Shleep ontwikkeld. Aan de hand van een vragenlijst krijg je een op maat gemaakt plan (met filmpjes en oefeningen) waarmee slaapgewoontes kunnen worden verbeterd. Shleep is gratis, maar voor alle functionaliteiten is een abonnement nodig.