Nieuws/Tech

Gemeenterobot ontvangt bezoekers

Als eerste gemeente gaat Leidschendam-Voorburg een robot inzetten om de dienstverlening aan bezoekers verder te verbeteren. In een pilot van vijf maanden gaan programmeurs en de gemeente het contact tussen bezoekers en robot onderzoeken en verbeteren.

De komst van deze robot in Leidschendam-Voorburg is niet nieuw. Eind vorig jaar konden medewerkers en inwoners al kennismaken met Elvie Pepper. De reacties waren toen zeer positief. “Technische ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op. Als innovatieve gemeente die we willen zijn, volgen we ontwikkelingen die toepasbaar zijn in de publieke sector op de voet. Nu gaan we een stapje verder door te onderzoeken of de robot toegevoegde waarde kan bieden in de dagelijkse dienstverlening aan onze inwoners,” aldus Lia de Ridder, wethouder dienstverlening.

De robot begint de training met bezoekers welkom heten en de weg wijzen. De interactie tussen de robot en bezoekers wordt gemeten door feedback aan bezoekers te vragen en interviews met medewerkers. Op basis van die informatie wordt de robot gedurende de vijf maanden steeds verbeterd en ontwikkeld.