Nieuws/Tech

Review: Nieuwe Android-telefoons

Door Rolf Venema

1 / 6

Het zijn drukke tijden op de telefoonmarkt. Hoewel de markt lijkt te worden overheerst door Apple en Samsung, zijn er tal van alternatieven beschikbaar. Je kunt bijna door de bomen het bos niet meer zien. Wij nemen een aantal recente toestellen onder de loep.

1 / 6

Sony Xperia XZ (€699) en Xperia X Compact (€444)

Sony blijft rustig doorgaan met het uitbrengen van nieuwe telefoons. De nieuwste toestellen zijn de Xperia XZ en X Compact. Zoals de naam al verklapt, is de Compact in feite een kleinere versie van zijn grote broer.

Laten we echter beginnen met de overeenkomsten: afgezien van de grootte hebben beide toestellen een vergelijkbaar design. Opvallend is bijvoorbeeld dat de vingerafdruksensor aan de rechterzijde van de toestellen zit, in plaats van onder het scherm of op de achterkant.

Op de achterzijde van beide toestellen is een 23 megapixel camera te vinden. Hiermee zijn zeer nette foto’s te maken waarbij vooral kleuren mooi worden weergegeven. Wel hebben beide toestellen de neiging om de boel een beetje te donker te maken, al kan dat via de instellingen prima zelf worden recht getrokken.

Ook staat op beide apparaten Android met het eigen softwaresausje van Sony. Deze is echter niet bijzonder vervelend en alle opties en mogelijkheden vind je eigenlijk waar je ze verwacht als je Android gewend bent. Wel een beetje vervelend zijn alle Sony-diensten en apps die je, zeker in het begin, constant lastig vallen. Maar goed, na de eerste paar dagen is het apparaat zo ingesteld als je wilt, dus echt langetermijnprobleem is dat nou ook weer niet. Daarbij kun je de meeste applicaties gewoon verwijderen.

De verschillen zitten hem naast de grootte - de XZ is 5,2 inch groot en de X Compact 4,6 inch - ook in de beeldkwaliteit. De XZ heeft namelijk een scherm met Full HD-resolutie, terwijl de X Compact bij 720p blijft steken. Ook is de processor in de kleine versie iets trager, al merk je daar in de praktijk niet bijzonder veel van.

Een ander verschil is de body. Waar de XZ luxueus aanvoelt, voelt de X Compact toch een beetje goedkoop omdat het omhulsel helemaal van plastic is gemaakt. Zijn grote broer maakt juist gebruik van metaal, wat toch wat netter is.

Beide toestellen zijn prima smartphones. Het enige dat steekt, is de prijs. De concurrentie onder Android-telefoons is moordend en voor de adviesprijs van beide telefoons zijn gewoonweg snellere, betere toestellen te vinden. Dus je zult niet direct spijt van aankoop krijgen, tot je naast iemand zit in de trein die voor minder geld een iPhone 6s of Galaxy S7 heeft gekocht…

Huawei Mate 9 (€699)

De Chinese telecomgigant Huawei is een speler van wereldformaat geworden op de smartphonemarkt. Da’s ook niet zo gek, want het bedrijf is erg snel goed geworden in het maken van sterke telefoons.

De Mate 9 is de nieuwe ‘phablet' van het bedrijf. Met een schermgrootte van 5,9 inch mag het gerust een reus genoemd worden. Alhoewel: de iPhone 7 Plus is even groot, maar heeft een minder groot scherm. De Chinese reus maakt dan ook beter gebruik van de ruimte in de body dan zijn Amerikaanse broer.

Het design is verder niet bijster spectaculair, maar het is wel een nette telefoon. Achterop zijn twee camera’s te vinden (het camerasysteem is in samenwerking met Leica ontwikkeld) met daaronder een vingerafdrukscanner.

De camera is een beetje een apart verhaal. Het apparaat kan kiekjes van 20 megapixel maken in zwart/wit, maar in kleur is het beperkt tot 12 megapixel. Het is een rare opsplitsing, maar gelukkig is de camera an sich al zo goed dat het lastig is om je daar druk om te maken. Het apparaat maakt heel snel hele scherpe kiekjes en de camera-app van Huawei biedt bijzonder veel opties om de ervaring helemaal naar je eigen hand te zetten. Dat mag ook wel, want foto’s zijn met de standaard instellingen een beetje flets. Even door de instellingen struinen is dan ook aan te raden.

Qua software is - uiteraard - gekozen voor Android met daarover de eigen softwarelaag van Huawei zelf. Ik ben niet een enorme fan hiervan, vooral door het gebrek aan een apart app-scherm. Huawei kiest namelijk voor de Apple-methode, waarbij je alle apps op de verschillende thuispagina’s kwijt moet. Niet mijn favoriete manier, dus, maar er valt mee te leven.

Huawei is heel snel goed geworden in het maken van kwalitatief hoogstaande toestellen. Zeker in een wereld waarin de Note 7 van Samsung niet op de markt is, is de Mate 9 een uitstekende toestel voor de phablet-liefhebbers. Een mooi scherm, een sterke camera en krachtige hardware, kortom: met recht een toptoestel te noemen.

Alcatel Shine Lite (€199)

Dat het allemaal niet zo duur hoeft, bewijst Alcatel al een poosje. De Chinese telefoonfabrikant maakt goedkope smartphones met degelijke specificaties, maar probeert met de Shine Lite nu ook wat meer de liefhebber van net design de bekoren.

Maar eerst even de cijfertjes. Het toestel heeft een vijf inch HD-ready scherm. Vrij groot met een - tegenwoordig - vrij lage resolutie, maar de kleuren zijn helder en fris en voor de prijs is de kwaliteit meer dan prima te noemen.

Met de camera op de achterzijde zijn kiekjes van 13 megapixel groot te maken. De kwaliteit is prima te noemen. Het kan niet concurreren met de iPhone 7 Plus-en van deze wereld, maar goed: je betaalt ook 600 piek minder, natuurlijk. En voor je huis-, tuin- en keukenfoto’s voldoet de camera prima.

Op het toestel staat versie 6 van Android. Godzijdank heeft Alcatel de verleiding weerstaan om grote aanpassingen aan de software te doen. Het geheel werkt dus grotendeels zoals verwacht mag worden van een Android-toestel, met een apart app-scherm naast de reguliere thuisschermen. Ook zijn er weinig eigen Alcatel-apps voorgeïnstalleerd, dus daar hoef je je ook niet druk om te maken.

En dan het design waar het in dit geval allemaal om gaat. Zo heeft Alcatel voor de Shine Lite gekozen voor een glazen achterkant. Dat is natuurlijk een beetje fragiel, maar het staat wel mooi. Ook de verschillende kleuren, wit, zwart en goud, zijn elk stijlvol uitgevoerd.

Het is tegenwoordig al lang niet speciaal meer om een goedkope telefoon met degelijke hardware te maken. Maar Alcatel is het wel gelukt om daar ook nog eens een leuk jasje omheen te breien.

Wiko U Feel Prime (€249)

De naam Wiko zal niet veel Nederlanders direct wat zeggen. Het Franse merk is een relatieve nieuwkomer op de smartphonemarkt, zeker in ons land. De U Feel Prime is dan ook een nette introductie.

Het apparaat heeft een 5 inch Full HD-scherm. Hiermee heeft het dus al een streepje voor op de Shine Lite van Alcatel. De rest van het design is niet bepaald verrassend, maar het is allemaal degelijk afgewerkt en de telefoon ligt goed in de hand.

Achterop is een 13 megapixel camera te vinden, waarmee degelijke foto’s kunt maken, alsmede HD-video’s. Voorop is ook nog eens een 8 megapixel camera te vinden met flits, dus ook je selfies zien er prima uit.

Ook is er een vingerafdruksensor aanwezig waarmee je uiteraard de telefoon kunt ontsluiten. Op de U Feel is het echter ook mogelijk om bepaalde acties aan elke vinger te koppelen. Zo kun je bijvoorbeeld automatisch de browser openen door de telefoon te ontsluiten met je wijsvinger - mits je dat hebt ingesteld. Ook is het bellen van een specifieke contact te koppelen aan een bepaalde vinger. Een beetje een gimmick, deze techniek, maar wel grappig en in sommige gevallen kan het zeker handig zijn.

Deze gimmick is mogelijk door de eigen versie van Android 6 van Wiko die op het toestel staat. Deze verschilt echter niet zo gek veel van de reguliere, ‘kale' versie. Nog steeds heb je een apart-applicatiescherm naast de reguliere thuisschemen en het aantal voorgeïnstalleerde applicaties is gering gehouden.

De Wiko U Feel Prime is al met al een sterke telefoon voor de gevraagde prijs. Hij is snel, heeft een mooi scherm, een degelijke camera en een grappige gimmick met zijn vingerafdrukacties. Hij ziet er er alleen niet zo strak uit als zijn Alcatel-rivaal.